Kütus maksab esmaspäevast ligi 10 senti rohkem (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütusehinnad tõusevad.
Kütusehinnad tõusevad. Foto: Valgamaalane

Olerexi sisseostujuht Alan Vaht ennustab uue nädala alguseks väga kõrgeid kütusehindu, mis on tingitud kolmapäevasest maailmaturu kütusehinna tõusust. 

Esialgse prognoosi kohaselt maksab liiter diislikütus esmaspäeval umbes 1,189 eurot ning bensiiniliitri hind tõuseb 1,179-le eurole. Nii kõrged bensiinihinnad olid Eestis viimati 2015. aasta juuli lõpus. Diislikütus maksis nii palju aga viimati 2014. aasta novembris.

«Kuna Eesti tanklakettidel pole terminalides varusid ning ainuke tagavara, mis tanklakettidel on, asub tanklas ja see varu on sõltuvalt müügimahtudest umbes 1-3 päeva, siis tähendab see seda, et hinnatõus tanklates liigub väikese viivitusega,» selgitas Vaht.

Teine põhjus, mis hinnatõusu mõjutab, on Vahi sõnul selles, et kütusehind kujuneb kolme päeva keskmise hinna põhjal, ning alates kolmapäevast tõusma hakanud kütusehinnad pole veel oma mõju avaldanud.

«Tegelikult oli eilne hinnatõus lõpptulemusena veel suurem, kui see, mis oli kolmapäeval. Kui me liidame kahe päeva tulemused, siis saame hinnatõusuks diislilt 4,5 senti ja bensiinilt 6,5 senti. Olgugi, et täna on hinnad pisut järele andnud, on kolme päeva keskmine siiski kõrge, ning see tõstab esmaspäeval hindu,» selgitas Vaht.

Vaht andis lootust, et uue nädala teisel poolel hakkavad hinnad jälle langema. «See on tavapärane hindade liikumine, see on mäng, millest meie aru ei saa, aga konkurentsi tõttu on selle mängu tekitanud ja hindu üles-alla liigutanud,» ütles ta.

Pärast pikka aega kestnud läbirääkimisi jõudis Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) kolmapäeval kokkuleppele toodangu kärpimises 1,2 miljoni barreli võrra ööpäevas.

Kuna jaanuari algusest tehtav kärbe oli suurem, kui esialgu oodati, ning peale selle on naftakartellivälised riigid eesotsas Venemaaga lubanud toodangut vähendada kokku 600 000 barreli võrra, reageeris nafta hind kolmapäeva õhtul 10-protsendilise tõusuga.

Vahi sõnul puudub igasugune loogiline põhjus, et kütuse hind praegu nii palju on tõusnud. «See otsus on tekkinud puhtalt emotsiooni pealt ning see võib olla ka põhjus, miks see hind täna veidi järele on andnud,» märkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles