Parlament hüppas just maksumuudatustega pea ees tundmatusse (14)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin (Keskerakond)
Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin (Keskerakond) Foto: Liis Treimann
  • Maksumuudatused, mille sisu pole teada, kehtestatakse 1. jaanuarist.
  • Uue koalitsiooni tegevus ei sõltu üksnes paberile kirja pandud eeskirjadest.
  • Kõik ettevõtlusorganisatsioonid saavad Stalnuhhini sõnul infot ja kaasatakse.

Riigikogu rahanduskomisjon alustab täna keskpäeval ennaktempos tutvumist kogu Eesti maksukeskkonda ümber kujundava seadusemuudatuste kobarpaketiga, mille sisuga pole seni tutvunud isegi komisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin.

Kõne all on juba alates 1. jaanaurist automaksu kehtestamine, tulumaksu ja sotsiaalmaksu muutmine, aktsiiside märkimisväärne tõstmine. Pangamaksu kehtestamist hakatakse arutama järgmisel aastal.

«Me saime alles mõned minutid tagasi rahandusministeeriumist seadusemuudatusi puudutavad slaidid. Ma pole nende sisuga tuttav, kuid kolme tunni pärast tean juba palju rohkem,» ütles rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin.

«Rahanduskomisjoni ametnikud on mulle öelnud, et nad pole kunagi varem pidanud nii kiiresti nii paljude seadusemuudatustega tegelema,» tõdes Stalnuhhin.

Küsimusele, kuidas sobib maksukeskkonna ennaktempos muutmine kokku valitsuse määrusega paika pandud seadusloome ja normitehnika eeskirjaga, vastas Stalnuhhin, et nii ametnikud kui poliitikud peavad ennast kokku võtma.

«Ma olen veendunud, et elu ei saa sõltuda üksnes ette kirjutatud paberitest ja elu lihtsat paneb meid kiirelt tegutsema,» selgitas Stalnuhhin. «Me katsetame, kas oleme võimelised tegutsema ajadefitsiidi olukorras ja keegi pole õnnelik, et me peame edasi liikuma sellise kiirusega.»

Kiirustamist põhjustab Stalnuhhini selgituse kohaselt asjaolu, et valitsus vahetati välja riigieelarve menetlemise lõppetapis ning koalitsioonil polnud tavapärast ligi pooleaastast aega oma plaanide lihvimiseks.

«Kõik ettevõtlusorganisatsioonid saavad muudatuste kohta infot ja nad kaasatakse,» lisas Stalnuhhin.

Pärastlõunal esineb rahanduskomisjonile rahandusminister Sven Sester, kes esitab kaheteistkümnest punktist koosneva muudatuste kava. Rahandusministeerium ei soovinud ministri jutupunkte avaldada, kinnitades, et need kattuvad päev varem valitsuse poolt avaldatud maksureformi pressiteatega.

Valitsuse pressiteade asub siin.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles