Eksportijad igatsevad sotsiaalmaksu lage

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töösturid Enn Veskimägi ja Jaan Puusaag osalesid mõlemad eksporditeemalises uuringus.
Töösturid Enn Veskimägi ja Jaan Puusaag osalesid mõlemad eksporditeemalises uuringus. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti odava tööjõu eelis Lääne-Euroopa ees on kadunud, nagu ka kvaliteedieelis Ida-Euroopa ees, kes on meile nüüdseks järele jõudnud, leiavad Eesti suurimad eksportöörid.

Ärinõustamisettevõtte KPMG Baltics ja Eesti Tööandjate Keskliidu värske ekspordiuuringu andmetel tajuvad suurimad eksportöörid eksportimise aasta-aastalt raskemaks muutumist. «Suurimad eksportöörid näevad vajadust selge arengustrateegia järele, et vältida aastakümneteks keskmise sissetuleku lõksu kinni jäämist,» selgitas KPMG Balticsi nõustamisteenuste juht Hanno Lindpere.

Ühe korduva olulise ettepanekuna pakuvad ka selles uuringus osalenud ettevõtjad välja sotsiaalmaksu lae kehtestamise. Üldiselt peetakse tööjõukulusid Eestis liiga kõrgeks. Enamasti oleks sotsiaalmaksu lage vaja välisspetsialistide palkamiseks: kõrget lisaväärtust loovad inimesed elavad-töötavad Eestis enamasti vaid mõne aasta ega vaja seejärel Eesti pensionisüsteemi.

Ettevõtjate hinnangul on parim, mis riik teha saab, stabiilse ja soodsa ärikeskkonna loomine, kuid stabiilsust ei tohi segi ajada muudatuste puudumisega. «Ettevõtjad vajavad ärikeskkonna stabiilset arengut ettearvatavas suunas ja kokku lepitud põhimõtete järgi,» selgitas Lindpere. «Muudatused ilma kaugeleulatuva vaateta, prognoosimatud muudatused õigus- ja maksusüsteemis on ettevõtjate jaoks lihtsalt ärikeskkonna rikkumine.»

Suurimate eksportööride hinnangul peaks majanduskeskkond eeskätt soosima pikaajaliste traditsioonidega sektorite ning suurte, end tõestanud ettevõtete arengut, sest neil on võimekus luua töökohti ja jõukust. «Üks protsent ettevõtteist annab kaks kolmandikku Eesti maksutulust, top 7% maksavad juba 92% maksudest,» selgitas uuringus osalenud ettevõtja, ehituskeemia tootja Krimelte juhatuse esimees Jaan Puusaag. «Ülejäänute toetamine lihtsalt toob liiga väga vähe tagasi ja on pigem loterii.»

Ettevõtjad näevad uuringu andmetel vajadust tugeva IT-riigi kuvandi kõrval keskenduda ka IT ja traditsiooniliste tööstusharude lõimimisele. Ka peaks üheks strateegiliseks eesmärgiks võtma väärtusahelas kõrgemale, lõpptarbijale ligemale liikumise just meie lähinaabruse eksportturgudel.

Rahvusvahelise ärinõustamisettevõtte KPMG Baltics ning Eesti Tööandjate Keskliidu värske Eesti Ekspordiuuring 2016 hõlmas 40 süvaintervjuud suurimate eksportijate omanike ja tegevjuhtidega, haruliitude ja ülikoolide esindajatega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles