Kommentaar: LHV andis küll börsile tiivad, aga alles pooleaastase viivitusega

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kui LHV teatas kevadel, et kavatseb aktsiad Tallinna börsil noteerida, lootsid paljud, et uus edumeelne ettevõte elavdab viimastel aastatel varjusurmas olnud Tallinna börsi.

Paraku nii ei juhtunud. LHV aktsia alustas börsil küll väga ilusasti. Aktsia hind kerkis mais ehk seitsme esimese kauplemispäevaga 13 protsenti ja börsiindeks OMXT tõusis pärast enam kui üheksa aastast vaheaega taas üle 1000 punkti taseme, kuid indeksi liikumine oli siiski marginaalne - OMXT kosus maikuus vaid 0,9 protsenti.

Järgmised kuud olid aga kõike muud kui rõõmustavad. Juunis kukkus LHV aktsia üle kaheksa protsendi ja börsiindeks OMXT langes 1,3 protsenti 1000 punkti tasemest üsna kaugemale. Järgneval kolmel kuul oli LHV aktsia üsna staatiline ning samamoodi ka börsiindeks, mis flirtis korduvalt pea kümme aastat kestnud rekordtasemega, kuid ei suutnud seda siiski ületada. Seda kuni eilseni.

Muutus tuli alles  sügisel. Oktoobri lõpus hakkas LHV aktsia hind kiiresti kasvama. Hinnatõusu taga on peamiselt LHV kolmanda kvartali majandustulemused, mis avaldati oktoobri lõpus ja sellele järgnenud hinnasihi tõstmine Swedbanki poolt 8,5 eurole.

Oma osa mängis ilmselt ka asjaolu, et alates eelmisest nädalast hakkas LHV pakkuma passiivselt juhitavaid pensionifonde. Oktoobris kallines LHV aktsia 11,7 protsenti olles sellega suurim tõusja Talllinna börsil. Börsiindeks OMXT kerkis viinakuul 3,5 protsenti, mis oli selle suurim tõus alates märtsist.

Sama trend jätkus novembris. LHV aktsia kerkis 10 protsenti jäädes alla vaid naistepesu tootja Silvano FG aktsiale, mille hind tõusis lõppenud kuul 13,9 protsenti. Börsiindeks OMX kerkis novembris 0,6 protsenti 1042,84 punktini jõudes kuu eelviimasel päeval uuele rekordtasemele 1043,65 punktini.

Nagu näha, kaheks järjestikuseks rekordpäevaks börsil jõudu siiski ei jätkunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles