Uudisteagentuur: TV3 on müügis (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TV3 suurejooneline sünnipäevapidu sai hoo sisse
TV3 suurejooneline sünnipäevapidu sai hoo sisse Foto: Viktor Burkivski/Toni Läänsalu

Uudisteagentuuri BNS kinnitamata andmetel on Rootsi meediakontsern Modern Times Group (MTG) asunud otsima ostjat oma Balti äridele, mille hind võib ulatuda ligi 100 miljoni euroni.

Ametlikult kinnitamata andmetel soovib MTG müüa kolmes Balti riigis tegutsevad meediakanalid tervikpaketina, kusjuures ostja otsimiseks on mandaadi saanud SEB. Väidetavalt ulatub müügisumma ligi 100 miljoni euroni ning võimalikke ostjaid otsitakse pigem Baltimaadest väljaspoolt.

TV3 Eesti tegevjuhi Priit Leito Postimehele müügikuuldusi kinnitada ei saanud. «Neid kuuldusi peaksite uurima firma omanikelt. Mina olen tegevjuht ja seda teile kommenteerida ei saa, seega oleks korrektne, kui seda kommenteeriks MTG,» ütles Leito. Samas kinnitas tegevjuht, et viimase seitsme aasta jooksul on tema poole vähemalt kord aastas sarnase küsimusega pöördutud.

Rootsi meediakontsern nimetab äride müüki puudutavaid väiteid aga spekulatsiooniks.

«Tegu on kuulujuttude ja spekulatsioonidega, mida MTG ei soovi kommenteerida,» ütles MTG kõneisik Postimehele.

Meediaanalüütik Toomas Leito sõnas BNSile, et on samuti kuulnud kontserni Baltikumi äride tervikpaketina müümisest.

«See on äriliselt läbi mõeldud, mõistlik on müüa TV3 Eestis, Lätis ja Leedus ning Viasat, kuna selle paketi hind on väga kõrge,» kommenteeris Leito BNS-ile.

Leito sõnas, et tal puudub info konkreetsete müüginumbrite kohta ja ta pole otseselt tehingu võimalikku väärtust ka arvutanud, kuid pakkus, et müügihind võib küündida 200 miljoni euroni.

«Kuna tegemist on nii suure tehinguga, saab selle ära osta ilmselt suur Skandinaavia firma. Väike tõenäosus, et ka Eestist keegi,» prognoosis Leito. «On räägitud Starmanist, aga ma ei usu väga, et Starman selle raha kokku saab, isegi kui neil tahtmist on,» rääkis ta.

Telekommunikatsioonifirma Starman esindaja sõnul pole keegi nendega Rootsi meediakontsern Modern Times Group Baltikumi äride ostmisest rääkinud ja neile pole ärisid pakutud.

«Meil ei ole MTG võimaliku ostu-müügiga mitte mingisugust pistmist,» ütles Starmani kommunikatsioonijuht Kristi Reiland BNS-ile, lisades et võimaliku ostuhuvi osas ei soovi ettevõte spekuleerida.

Meediaanalüütik Toomas Leito hinnangul on MTG Baltikumi äritegevuse müük potentsiaalsete ostjatele atraktiivne pakkumine. «TV3 Leedul läheb väga hästi, asja tuleb komplektina vaadata. Ja Baltikumil läheb ka hästi ja TV3 Eesti minu teada sel aastal esimest korda teeb kasumit,» rääkis Leito, lisades, et Viasati olukorda ta ei tea.

Kommenteerides võimaliku müügi mõjusid TV3 programmile märkis Leito, et selle koha pealt ei tohiks midagi muutuda. «Need on nii kõrged ja suured omanikud, ega nad ei tule vaatama, kuidas siin televisioon töötab, nad vaatavad majandustulemusi,» rääkis Leito. «Kõik originaalsaated tehakse kohapeal, kohapealne meeskond teeb ja otsustab," ütles ta. «See, mis tuleb rahvusvahelise keti kaudu, siis praegu minu teada saab TV3 suhteliselt hästi uute filmide, teleseriaalide ja muid õigusi, paremini kui Kanal 2, ja sellel on hind.»

Leito prognoosis, et müügitehingu läbiviimiseks kulub paar aastat.

«Eesti Meedia kontserni müüdi natuke vähem aega. Nii suured tehingud käivad,» sõnas ta. «Ma ei usu, et see kiire tehing on. Uus omanik vähemalt pool aastat uurib tausta, raamatupidamist ja nii edasi,» lisas ta.

Kanal 2-e juhi Urmas Oru sõnul on kuuldusi TV3-e müümisest olnud läbi aegade päris palju, tõdedes, et praegusel kuuldusel võib tõepoolest olla natukene rohkem sisu kui mõnel varasemal korral.

Oletatav müügihind ei tundu Orule aga päris adekvaatne. «Kuna aga see jutt käib kõigi kolme Baltimaa TV3-e kohta, siis ma ei ole ilmselt nii ekspert, et oskaksin neid numbrid kuidagi väga täpselt kommenteerida. Samas ma ise arvan, et nii suur see hind ilmselt siiski pole,» kommenteeris Oru.

Võimalikke kosilasi kommenteerides, arvas Kanal 2-e juht, et selline samm võib näidata, et ükski väga suur tegija siia ilmselt tulla ei taha. «Tegemist on ikkagi väga suure rahanumbriga, kindlasti kosilastele seab see juba selged piirid. Samas see, et nii suur rahvusvaheline telekontsern nagu MTG hakkab Balti riikidest välja tõmbuma, näitab mingil moel ka seda, et ükski väga suur rahvusvaheline tegija siia tõenäoliselt ei kibele tulema,» arvas ta.

Seda, et üheks ostjaks võiks saada Starman, Kanal 2-e juht samuti ei usu. «Ma arvan, et Starman keskendub oma põhitegevusele. Neil on seal veel kindlasti palju teha ja areneda. Ma ei usu, et nende fookus on telejaamade ostmisel,» ütles Oru.

Mullu kasvas MTG müügitulu Baltimaades, Tšehhis ja Bulgaarias olid MTG-l eelmisel aastal 2,53 miljardit krooni, mis on 11,8 protsenti enam aasta varasemaga võrreldes. MTG tegevuskasum televisioonisegmendis Baltimaades, Tšehhis ja Bulgaarias oli mullu 288 miljonit krooni, mis on 44,7 protsenti aasta varasemast enam.

Turuosa televisiooniturul Eestis oli 15 kuni 49 aastaste vaatajate seas mullu 40,3 protsenti, mis on samal tasemel aasta varasemaga võrreldes.

MTG-le kuulub Eestis Viasat Eesti, telekanalid TV3, TV6 ja 3+ ning raadiokanalid Power Hit Radio ning Star FM.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles