OPEC üritab nafta hinda tõusma sundida (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: graafika: Silver Alt

Täna kohtuvad Viinis Naftat Eksportivate Riikide (OPEC) naftaministrid, et leppida lõpuks kokku, kui palju peaksid organisatsiooni liikmesriigid tootmist vähendama, et musta kulla hind tõuseks püsivalt üle 50 dollari barreli eest. Juhul kui kartell kärbetes või vähemalt praeguse tootmismahu säilitamises kokku leppida ei suuda, langeb barreli hind ilmselt taas 35 dollarile.

Täna peaks kohtutama üksnes kaks kuud tagasi kokku lepitu üksikasjade täpsustamiseks. Septembri lõpus toimus Alžeerias kõrgetasemeline energeetikafoorum ning selle kõrval jõudsid naftakartelli liikmesriikide ministrid kokkuleppele piirata naftatootmist 32,5–33,0 barreliga ööpäevas. Vahepealse kahe kuu jooksul on aga hulk vett merre voolanud ja tootjad tootmismahtu suurendanud. Septembris arvestati, et eesmärgi saavutamiseks peaks OPEC vähendama tootmist 700 000 barreli võrra, nüüd peaks tootmata jätma miljon barrelit ööpäevas.

Saudi Araabia on teinud kartellikaaslastele pakkumise: nad vähendavad tootmist poole miljoni barreli võrra tööpäevas, aga ainult tingimusel, et Iraan külmutab tootmise praegusel tasemel ja Iraak sootuks vähendab tootmist. Iraan aga sooviks suurendada tootmismahtu sanktsioonide-eelsele tasemele, neljale miljonile barrelile ööpäevas, Iraak oleks nõus mahu külmutama, kuid mitte vähendama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles