Kanada hakkab järgmisel aastal katsetama kodanikupalka

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada riigilipp.
Kanada riigilipp. Foto: SCANPIX

Kanadas Ontarios on järgmisel aastal kavas algust teha kolmeaastase projektiga, mille käigus uuritakse kodanikupalga mõju.

Kava autor on Ontario endine senaator Hugh Segal, kelle sõnul on universaalne baassissetulek parem alternatiiv tänasele hoolekandele, vahendab World Economic Forum.

Kolmeaastase katseperioodi jooksul on kavas koguda informatsiooni kodanikupalga mõjude kohta. Segali hinnangul peaks baassissetulek olema soovitud efekti saamiseks vähemalt 1320 dollarit kuus, puudega inimestele 1820 dollarit, (vastavalt 925 ja 1276 eurot).

Kuigi tegemist ei ole esimese taolise katsetusega, on ta kindel, et Kanada suudab teha oma panuse arutellu kodanikupalga üle. Ühiskonna jaoks kaasnevad vaesusega lisakulud nagu madal tootlikkus, tervisemured ja kuritegevus ning universaalne baassissetulek aitaks nendega võidelda.

Samal ajal võimaldab see pehmendada tehnoloogia arenguga kaasnevaid muutusi ja töökohtade kadumist järgnevatel aastakümnetel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles