VTA on Ahvenamaa linnugripileiu tõttu kõrgendatud valmisolekus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnugripiproovi võtmine kanalt.
Linnugripiproovi võtmine kanalt. Foto: Reuters / Scanpix

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) hinnangul on teoreetiline võimalus eelmisel nädalal Ahvenamaale jõudnud karmi linnugripitüve levimiseks Eestisse olemas ning amet on seetõttu kõrgendatud valmisolekus.

«Teoreetiline oht haiguse Eestisse jõudmise on olemas. Veterinaar- ja toiduamet on kõrgendatud valmisolekus ning seirab olukorda pidevalt nii kodulindude seas kui ka looduses,» ütles VTA pressiesindaja Martin Altraja BNSile.

Ta märkis, et varasem kogemus linnugripi tõrjumisel on ametil aastast 2006 juba olemas. «Ahvenamaale Soome veterinaarteenistuse poolt kehtestatud piirangud puudutavad vaid kohalikke linnukasvatusega tegelevaid isikuid,» rääkis Altraja samas.

Reedel teatas Soome toiduohutusamet Evira, et Ahvenamaal leiti linnugrippi ning see osutus ülimalt patogeenseks tüveks H5N8. Inimesed sellesse teadaolevalt ei nakatu, kuid lindudele on tüvi eriti surmav. Sama viirusetüüp on levinud ka Euroopas.

Näiteks tuvastati neljapäeval tüvi ka Edela-Rootsis Mörarpi väikelinnas Aniagra talus, selle tõttu hukati 200 000 kana. Rootsis avastati viirus pärast seda, kui linnugripp tuvastati naaberriigis Taanis väikefarmis kasvatatud partides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles