Kalaliit lõpetas koostöö Rimi ja Prismaga, jaeketid on sellest väitest aga hämmingus (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalatooted
Kalatooted Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti kalaliidu alla koondunud kohalikud tootjad on kalaliidu juhi kinnitusel lõpetanud koostöö Rimi ja Prismaga, kes kohaldavad nende püütud kohale liiga kõrget juurdehindlust ning on kehtestanud ebamõistlikult pikad maksetähtajad. 

Kalaliidu juhi Valdur Noormägi sõnul on enamik nende liikmeid lõpetanud koostöö Rimi ja Prisma jaekettidega, kellega pole koostöötingimustes kokkuleppele jõutud, vahendab ERRi uudisteportaal.

Nimelt pakuvad kalurid kauplustele kohafileed hinnaga 12 eurot kilost, ent kaupluste väljamüügihind jääb Noormägi väitel 28-30 euro kanti kilost. Kalurid nii kõrget juurdehindlusprotsenti ei mõista, mistõttu eelistatakse toodang ekspordiks müüa.

Rimi pressiesindaja Katrin Bats ütles teemat kommenteerides, et tema andmetel sujub koostöö kohaliku kala hankijatega kenasti ning Rimi tarnetingimused ei erine suuresti teiste suuremate jaekettide omadest, ka on kala juurdehindluse näide tema hinnangul ekslik.

Ka Prisma Peremarketi ostujuht Pille Raaliste ütles, et nende lettidel on Eesti kohafilee endiselt müügil ja hinnaks on 20 eurot kilost ning tema andmetel pole viimase poole aasta jooksul Prisma ühegi Eesti kalapüüdjaga koostööd lõpetanud.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Prisma Peremarket ütles hiljem ka pressiteate vahendusel, et kalaliidu esitatud väited ei vasta tõele ja lükkab need väited ümber.

1. Prisma Peremarketi koostööpartnerid ei ole koostööd lõpetanud.

Prisma kalaletti on ligi 16 aastat varustanud ettevõte MV Wool ning vastastikune koostöö kestab jätkuvalt. Samuti on Prisma kalaleti koostööpartneriteks Kalakala&Pojad OÜ ja Heming OÜ. Ka nendega on Prisma teinud koostööd pikemat aega ja koostöö kestab jätkuvalt. Samuti alustas Prisma Peremarket septembris koostööd Eesti Kalakasvatajate Ühistuga, kes vahendab paljusid väiketootjaid. 

2. Kalaliidu toodud juurdehindlused ei vasta tõele

Prisma Peremarketi eesmärgiks on pakkuda püsivalt soodsaimat hinnataset ning koha hinnad Prisma kalaletis on vahemikus 9,99 (terve kala) kuni 20.49 (filee). Liidu esitatud väited koha hinnast 28-30 eurot ei vasta tõele.

3. Kalaliidu toodud maksetähtajad ei pärine Prisma Peremarketi lepingutest.

Ettevõtte maksetähtajad värsket kala tarnivatele ettevõtetele on 21 päeva, mitte Kalaliidu väidetu 45-60 päeva. Prisma Peremarketi kaubandusdirektori Teemu Kilpiä sõnul on Prisma eesmärk olnud väiketootjatega koostöö tihendamine, mida näitavad ka kauplustes avatud väiketootjate riiulid.

«Kalaliidu kriitika on seda enam hämmingut tekitav, et meiega pole ühendust võetud, et probleemidest otse rääkida ja nendele koos lahendus leida,» lisas Kilpiä.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles