Konju kitsefarmi kümne kontrollvisiidi hulgas oli ka vihjepõhiseid käike (6)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaeluminister Martin Repinskile kuuluv Konju farm Ida-Virumaal.
Maaeluminister Martin Repinskile kuuluv Konju farm Ida-Virumaal. Foto: Liis Treimann

Viimasel kahel aastal on veterinaar- ja toiduamet (VTA) teinud maaeluminister Martin Repinskile kuuluvasse Konju kitsefarmi kokku kümme kontrollvisiiti, neist kahel korral oli tegemist vihjepõhise käiguga.

Esimene vihje laekus ametile 30. jaanuaril 2015. VTA pressiesindaja Martin Altraja sõnul oli vihje sisuks, et R. Capital OÜ (mis oli Konju Kitsefarm OÜ nimi kuni 20. oktoobrini 2016) poolt on toodetud kohupiim, mille märgistusel on viidatud maheda tooraine kasutamisele. 

«Selles olukorras oli toorpiim mahe aga piimatoode (kohupiim) ei olnud ja seetõttu ei tohi viidata maheda toorpiima (st. tooraine) kasutamisele – see läheb tarbija eksitamise alla,» selgitas Altraja vihje sisu. 

Teine vihje pärineb selle aasta 1. aprillist. «Kodanik saatis pildi kitsepiima pudelist, pudel oli olnud külmikus pikali ja pudeli sisepinnale oli tekkinud sade,» kirjeldas VTA pressiesindaja.

Viimase kahe aasta kümne kontrollkäigu peale tegi VTA Konju kitsefarmile 30 ettekirjutust. «Iga ettekirjutuse täitmiseks antakse aeg ja tehtud ettekirjutusi täidetakse ettevõttes üldjuhul tähtaegselt ning jooksvalt, seega võib öelda, et tegemist ei olnud tõsiste rikkumistega,» sõnas Altraja.

2015. aastal viis amet ettevõttes läbi viis kontrolli, neist kaks olid plaanilised, üks proovide võtmisega seonduv, üks vihjepõhine ja üks plaaniline turukorralduslike nõuete täitmise kontroll. Ettekirjutusi tehti nende käikude peale kokku 14 ettekirjutust. Neist enim ehk kolm ettekirjutust olid seotud proovide võtmise ja analüüsimisega.

Käimasoleval 2016. aastal on amet samuti viinud läib viis kontrolli, neist kolm olid plaanijärgsed, üks järelkontroll ning üks vihjepõhine kontroll. Kokku on sel aastal kitsefarmile tehtud 16 ettekirjutust. Enim ettekirjutusi ehk neli on sellel aastal tehtud toidukäitlemise ruumide osas, rohkem kui ühe ettekirjutuse on saanud ka kahjuritõrjet, personali tervisekontrolli, toidu toidualast teavet ning puhastamist ja desinfitseerimist puudutav.

«Üks kord oli näiteks nii, et pakendi tekst ei olnud korrektne, parandasime seda, ettekirjutus sai täidetud. Teine kord näiteks oli nii, et üks väljapääs ei olnud korrektsel kohal, pidime selle teisele kohale panema. See sai ka tehtud. Kui oleks olnud mingi tõsine hügieeniprobleem, kuritegu, siis oleks meie litsents kindlasti juba ammu peatatud,» märkis Martin Repinski ise nende ettekirjutuste osas reedel maaeluministeeriumis toimunud pressikonverentsil.

Tema sõnul kontrollivad kitsefarmi tegevust lisaks veterinaar- ja toiduametile ka põllumajandusamet, jõudluskontrolli keskus, tööinspektsioon, PRIA ja terve rida teisi asutusi. «Võin teile kinnitada, et nii VTA kui ka teised ametnikud on alati oodatud Konju kitsefarm, et kontrollida. Nagu ma juba ütlesin, nii PRIA kui ka teised ametid on seda korduvalt teinud,» lisas Repinski reedel.

Konju kitsefarmis on viimastel andmetel 517 kitse ja 94 veist. Lisaks kitsejuustu tootmisele ja toorpiima müümisele omab ettevõte tegevusluba ka lehmapiimast kohupiima ja kohupiimatoodete valmistamiseks.

Vaata Konju kitsefarmile viimasel kahel aastal tehtud veterinaar- ja toiduameti ettekirjutuste loetelu lähemalt juuresolevast tabelist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles