Tallinnas saab järgmisel aastal liigelda isesõitvate bussidega

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isesõitev buss Prantsusmaal. Foto on illustreeriv
Isesõitev buss Prantsusmaal. Foto on illustreeriv Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

Järgmise aasta juulis, mil algab Eesti Euroopa Liidu (EL) eesistumine, tuuakse Tallinnas liinile vähemalt kaks isejuhtivat väikebussi, mille eesmärk on tutvustada Eestit kui uuendustele orienteeritud riiki.

Eesistumise digilahenduste nõuniku Valdek Lauri sõnul annab eesistumine hea võimaluse tutvustada Eestit uuendusmeelse riigina. «Sarnase isejuhtivate väikebusside pilootprojekti on ellu viinud Soome ja mitu teist Euroopa riiki. Erinevalt näiteks Soomest plaanime meie tuua isejuhtivad väikebussid päris südalinna ning sõitma marsruudil, mida kasutab palju inimesi,» selgitas Laur. 

See, kus väikebussid täpsemalt liikuma hakkavad, lepitakse nõuniku sõnul kokku Tallinna Transpordiameti ja Tallinna Kommunaalametiga. «Antud hankega otsitav teenusepakkuja peab koostöös Riigikantselei ja isejuhtivate väikebusside tootjaga korraldama busside transpordi, trassi kaardistuse ja ettevalmistuse ning tagama busside kasutuse kokkulepitud korras ja ajal,» rääkis Laur.

Pilootprojekti maksumuseks on umbes 50 000 eurot. Lauri sõnul sisaldab see trassi ettevalmistust, väikebusside transporti Eestisse ja renti. «Me otsime partnerit projekti teostamiseks, et eesistumise ajal tõsta esile ja kinnistada Euroopas levinud arvamust Eestist kui uuenduslikust ja tehnoloogia arendamisele pühendunud riigist,» selgitas ta.

Digilahenduste nõuniku kinnitusel saavad isejuhtiva bussiga proovida tasuta sõitu lisaks eesistumise ajaks Tallinnasse saabuvatele väliskülalistele ka kõik teised huvilised. «Väikebussidesse soovime leida ka juhid, kes eesti, vene ja inglise keeles tutvustaksid isejuhtivaid sõidukeid,» ütles Laur Postimehele.

Esialgu on pilootprojektiks planeeritud kuu aega. Nõuniku hinnangul on isejuhtivad sõidukid väga suure potentsiaaliga tulevikutehnoloogia. «Loodame, et selle arendamine ja elluviimine saab eesistumisega hoo sisse,» oli nõunik uuenduste osas optimistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles