Üldise sotsiaalmaksu kehtestamine võib Lätis kaotada kümneid tuhandeid töökohti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp. Foto on illustreeriv.
Läti lipp. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läti plaan kehtestada järgmisest aastast kõigile töökohtadele sotsiaalmaksud, sealjuures ka osakoormusega töötajatele, võib lõppeda kümnete tuhandete töökohtade kaotamisega järgmisel aastal, ütles Läti Kaubandus- ja Tööstuskoja juhatuse esimees Jānis Endziņš BNS-ile.

Kolmapäeval Seimis vastu võetud seadusmuudatused sätestavad, et tööandjad peavad maksma sotsiaalmaksu ka kõigi töötajate pealt, kes teenivad alla miinimumpalga, vahendab

«Me eeldame, et kümned tuhanded töötajad koondatakse või hakkavad saama ümbrikupalka,» ütles Endziņš, lisades, et see tähendab Lätis suurt töökohtade kaotust.

Selle tulemusena tõuseb järgmisel aastal töötuse määr ning ilmselt kasvab ka varimajanduse osakaal.

Sarnased probleemid tekivad ka avalikus sektoris, kus osa töötajaid on palgal poole kohaga, ütles Endziņš ning lisas, et tuleb vaadata, kas ka avalik sektor hakkab töötajaid koondama.

Eile teatas Läti propaangaasi müüv ettevõtte Latvijas Propana Gaze, et peab koondama umbes 185 töötajat, kes töötavad osakoormusega hooajaliselt põhitöö kõrvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles