Soome soovib 2030. aastaks olla süsinikuneutraalne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi
Helsingi Foto: Laura Oks/Õhtuleht

Soome valitsuse uus energeetika- ja kliimastrateegia keskendub heitgaaside kärpimisele liikluse arvelt ning sealjuures plaanitakse 2030. aastaks kasutusele võtta veerand miljonit elektriautot, vahendab Yle.

Uue strateegia järgi plaanib Soome lõpetada 2030. aastaks ka kivisöe kasutamise, millest Helsingi on energia ja kütte osas väga sõltuv.

Helsingi linna keskkonnakaitseinspektori Jari Viinaneni sõnul läheb linna jaoks kivisöest loobumine maksma väga kalliks ning ilmselt peavad suurema osa sellest kaudselt kinni maksma linnakodanikud.

Nii Helsingil kui Vantaal on selged pikaajalised plaanid süsinikdioksiidi heitkoguse vähendamiseks, mille järgi peaksid linnad olema süsinikuneutraalsed 2050. aastaks. Uute plaanide kohaselt peaksid linnad tõsiselt ümber tegema praeguse strateegia ning tähtaeg tõuseks 20 aastat varasemaks.

Energiasektori esindajad eelistaksid pikaajalisi plaane mitte vaid riigi energiapoliitikaks, vaid ka kütuste maksustamise paremaks reguleerimiseks, kuna hetkel on kivisöe kasutamine odavam kui näiteks maagaasi tarvitamine.

Viinanen ütles ka, et ei mõista, miks valitsus lubab jätkuvalt näiteks turba põletamist, kui see tekitab rohkem kasvuhoonegaase kui kivisüsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles