Ajaleht: endise Moskva linnapea naine võib Maxima keti osta

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rikkurite esisaja ainus naine - Jelena Baturina
Vene rikkurite esisaja ainus naine - Jelena Baturina Foto: SCANPIX

Baltikumi suurima jaemüügiketi Maxima omanikud peavad firma müügiläbirääkimisi ning võimalik ostja on Moskva endise linnapea Juri Lužkovi abikaasa Jelena Baturina, kirjutab Läti ajaleht Telegraaf.

Ajakirja Forbes andmetel ulatus Jelena Baturina isiklik varandus 2008. aastal 4,2 miljardi dollarini, millega ta hõivas ajakirja maailma rikkamate inimeste edetabelis 253. koha.

Paraku on Baturina pea kohale kerkinud mustad pilved, sest idanaabri võimuorganid süüdistavad teda Moskva Pangast 13 miljardi rubla kõrvaldamises. Kohtuasi raha riisumisest Moskva linnavalitsuse kontrolli all olevast pangast algatati 2010. aasta lõpus. Kahtluste järgi on 12,7 miljardit rubla jõudnud mitme vahetehingu kaudu Baturinale kuuluva ehitusfirmani Intekon, mis tasus sellega Moskvas ostetud kruntide eest.

Baturina viibib välismaal, tema abikaasa, endine linnapea Juri Lužkov tegutseb Moskvas õppejõuna. Varem soovis ta saada Läti elamisluba, kuid lõunanaabrid keeldusid sellest. Nüüd soovib mees saada Suurbritannia mitmekordset viisat.

Ajaleht kirjutab, et sellises keerulises olukorras ning reaalses Intekoni Vene äride laostumise ohus näib huvi rahulikku Euroopasse tehtava investeeringu vastu igati loogiline.

Maxima ajalehele läbirääkimiste pidamise fakti kinnitama ei kiirusta. Nii kinnitas grupi pressijuht, et tal ei ole volitusi kuuldusi kommenteerida.

Ajaleht märgib, et Maxima kaupluseketi hinda on hetkel raske määrata. 2008. aastal oli ettevõte audiitorfirma Deloitte maailma 250 suurema kaubandusketi nimistus 221. kohal. Aga just toona algas Balti riikides majanduskriis  ning ka firma enda finantsseis halvenes. Kahe aastaga vähenes grupi käive enam kui 15 protsenti, samas kui kaupluste arv vähenes vaid ühe võrra.

Eelmisel aastal vähenes Maxima grupi käive Balti riikides ja Bulgaarias aastatagusega võrreldes 6 protsenti.

Telegraaf meenutab, et Maxima ajalugu meenutab Tuhkatriinu lugu: tundmatust meditsiinitudengite firmast sai  20 aastaga Balti riikide suurim tööandja, mille käive oli eelmise aasta tulemuste põhjal 2,1 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles