Gaasiaktsiisi järsk tõus annab tööstusele ja peredele jõhkra löögi (10)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasipliit.
Gaasipliit. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Keskerakonna juhitava valitsuse majandusprogrammi soojalt tervitanud ettevõtjad ja koduomanikud said kaela jääkülma sahmaka, kui rahandusministeerium teatas gaasi hinna erakordselt järsust tõusust, mis tuleneb koalitsioonileppest.

Järgmise nelja aasta jooksul tõuseb gaasiaktsiis nii palju, et näiteks gaasküttel korrusmaja neljatoalises korteris elav suurpere kaotab üle saja euro aastas.

Eesti eksportivate ettevõtete konkurentsivõime saab kõva paugu, sest energiamahukad tööstused kaotavad peaaegu kogu edumaa, mille neile oli tänavu andnud maagaasi maailmaturu hinna langemine.

«Meie võtmekliendid, suured eksportivad ettevõtted, seisavad nüüd lausa eksistentsiaalse küsimuse ees: kas jääda Eestisse või minna ära,» ütles Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov. «Leedu energia aktsiisimäär on meie omast ligi seitse korda madalam, kuid nelja aasta pärast oleme meie juba ligi 16 korda leedulastest kallimad.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles