Repinski kitsefarm on saanud PRIAst toetustena ligi 800 000 eurot (9)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konju Kitsefarm OÜ hooned Ida-Virumaal
Konju Kitsefarm OÜ hooned Ida-Virumaal Foto: Liis Treimann

Keskerakondlasest maaeluministri Martin Repinski Ida-Virumaal asuv Konju Kitsefarm OÜ on kuue tegevusaasta jooksul saanud PRIAst aktiivselt nii investeeringu- kui ka otsetoetusi. Nende kogumaht ulatub 800 000 euroni.

Aastatel 2011 kuni 2015 on põllumajandustoetusi jagav PRIA maksnud Konju Kitsefarmile välja 160 525 euro ulatuses investeeringutoetusi. Repinski on saanud nii noortaluniku toetust, nõuandetoetust kui ka loomakasvatusehitise toetust. Ka on ta teinud kolm maaelu arendamisele keskenduva rahastusprogrammi LEADER projekti.

Asutuse pressiesindaja Maris Sarv-Kaasiku sõnul on kõik projektid korrektselt lõpetatud, tagasinõudeid kitsefarmi pidajale ei ole esitatud. «Kahe LEADER-projekti puhul maksti toetus välja väiksemas summas kui oli määratud, aga siin ei ole kuidagi tegu rikkumisega, kuna põhjuseks oli projektide odavnemine,» rääkis PRIA esindaja. 

Ühel juhul soetas ettevõte taotluses soovitud 5 juustuvanni asemel 1 ja sai ka toetust ühe vanni eest. Teisel juhul oli investeeringuobjektiks müügifurgooniga toiduveokaubik – esialgu planeeritud marki masina asemel soetati teist marki masin, mis oli odavam. 

Sarv-Kaasik selgitas, et investeeringutoetuste puhul taotleb ettevõtja konkreetset summat konkreetsete kulutuste ehk projekti jaoks ja peab toetust kasutama täpselt oma taotluses kavandatu järgi. «Raha saab ta kätte mitte siis, kui toetus määratakse, vaid kui ta investeeringu ära teeb ja selle kohta kuludokumendid esitab PRIA  kontrollib enne väljamakset kõiki dokumente ja vähemalt enne lõplikku makset ka objekti kohapeal,» ütles ta.

Lisaks on Konju Kitsefarmile makstud ajavahemikus 2011-2015 ka ühikupõhiseid toetusi, mida makstakse loomade või põlluhektarite arvu järgi. Viie aasta jooksul on Repinski kitsetalule makstud ühikupõhiste otsetoetustena välja 626 577 eurot. 

Antud juhul käib taotlemine nii, et ühel kindlal perioodil aastas esitatakse pindala- ja loomatoetuste taotlused, sügiseni kestavad mitmesugused kontrollid ja alates detsembrist teeb PRIA määramisi. «Ühikupõhiste toetuste puhul ei küsita toetust kindlale summale, vaid kõik saavad toetust sama ühikumäära alusel vastavalt sellele, kui palju neil loomi või hektareid kindlaks tehakse ja kas loomad-põllud vastavad nõuetele,» selgitas Sarv-Kaasik.

PRIA pressiesindaja sõnul on kõigi aastate ja erinevate toetusmeetmete peale kokku ettevõtte toetusi vähendatud seoses üksikute nõuetele vastavuse reeglite rikkumistega kokku 7404 euro ulatuses.

«Tegemist ei ole olulise rikkumise või erakordse juhtumiga – loomade registri teavituste hilinemine on kõige sagedasem põhjus loomapidajate toetuste vähendamisel,» märkis Sarv-Kaasik.

Vaata täpsemat ülevaadet Konju Kitsefarmile antud toetustest juuresolevalt graafikult.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles