Kommentaar: pensionifondi vahetamise asemel tasub viia üle vaid maksed

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Juba mitu nädalat on kaubanduskeskustes näha LHV pensionifondide müügimehi, mis näitab, et lähenemas on pensionifondide vahetamise tähtaeg. Teise samba pensionifonde saab vahetada kolm korda aastas – 1. jaanuaril, 1. mail ning 1. septembri. Selleks tuleb registripidajale avaldus esitada hiljemalt kuu aega varem. Need, kes soovivad fondi vahetada enne 1. jaanuari, peaksid seda tegema hiljemalt järgmisel kolmapäeval.   

Igasugune investeerimine on tuleviku ennustamine, mida mitte keegi tegelikult ei suuda. Vahetades fondi A fondi B vastu usute, et fond B kasvatab teie pensionivara rohkem kui fond A. Kui aga nii, ei lähe, olete teinud vale valiku ja kogu seni kogutud pensionivara hakkab kasvama aeglaselt või koguni kahanemine.

Taoliste riskide vähendamiseks on mõistlik mitte vahetada fondi, vaid viia üle ainult maksed jättes olemasolevad varad vanasse fondi. Esiteks, sissemaksete üleviimisel ei pea maksma teenustasu, aga kogu fondi teise valitseja juurde viies tuleb reeglina teenustasu maksta.

Lisaks on siin veel üks aspekt. Olulisema investeerimistarkusena ei tohi mune ühte korvi panna. Viies uude fondi ainult sissemaksed, olete mitte ühe vaid kahe või mitme pensionifondi investor. Nii võite koostada endale omamoodi pensionifondide portfelli.

On ju üsna kindel, et mitte ükski pensionifond ei ole edukas igavesti ning mingil perioodil parimast fondist võib mõni aasta hiljem saada punane latern ja vastupidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles