Postimees Konju farmis: poe uks keerati ajakirjanike lahkumise järel lukku (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uue valitsuse maaeluminister Martin Repinskile kuuluvas Konju farmis Ida-Virumaal valitses kolmapäeva pärastlõunal rahu ja vaikus, talu poes toimetanud naise kinnitusel on farmiga kõik korras, kuid pärast ajakirjanikega jutu lõpetamist keerati uks lukku ja lasti poe kardin alla.

Konju talus viibiva Postimehe ajakirjaniku sõnul ei olnud pärastlõunal peale hulga kitsede ja neid filmiva TV3 operaatori farmi ümbruses näha ühtegi hingelist.

Pärast ajakirjanike talupoe uksele koputamist, keerati uks lukust lahti ja sinna ilmus vanemapoolne naine, kes kinnitas, et farmis on kõik korras, kuid küsimustele vastama ta ei soostunud. «Kõigest räägib ainult Martin,» ütles ta.

Küsimuse peale, kui palju on farmis kitsi, hakkas naine naerma, viidates väljasolevatele kitsedele ütles, et need söövad ja joovad ilusti ning muist on ka laudas. Kitsede täpse arvu kohta lausus ta, et tema seda ei kommenteeri. Kui ajakirjanikud talupoe juurest lahkusid, keerati uks seestpoolt lukku ja lasti poe rulookardin alla.

Repinski: täitsin Hollandist toodud juustuga kiireid otsetellimusi

Peagi maaeluministri ametisse astuv keskerakondlane Martin Repinski kommenteeris täna Postimehe päevaintervjuus oma kitsefarmiga seonduvat. Repinski sõnul ei ole ta Hollandist toodud kitsejuustu kunagi müünud oma farmi toodangu pähe ning imporditud juustuga täitis ta kiireloomulisi otsetellimusi.

Repinski selgitas, et Konju farmil on kliente, kes soovisid just temalt saadud juustu ürituste toitlustuseks või kingitusteks. Tema sõnul selgitas ta enne klientidele Hollandist toodud juustu tarnimist, et tegemist ei ole tema talust pärit toodanguga, kuna tal ei ole võimalik hetkel oma kitsede piimatoodanguga tellimusi täita. Repinski kinnitusel olid kliendid sellega nõus.

Repinski eitas väidet, nagu oleks Hollandist toodud juustu müüdud kauplustes tema oma farmi toodangu nime all.

Repinski rääkis, et ta on kolme aasta jooksul tellinud Hollandist juustu viis korda. «Arvestades, et kitsejuustu säilivusaeg on kolm nädalat, ei ole see isegi teoreetiliselt võimalik, et ma oleks kogu aeg müünud Hollandi kitsejuustu meie oma farmi toodangu nime all,» lausus ta.

Repinski eitas igasugust pettust mahetoodanguga ja kinnitas, et kõigil toodetel, millel on peal mahetoodangu märk, ongi mahetooted. Samas möönis ta, et kogu Konju farmi toodang ei ole mahe, aga nendel toodetel, mis ei ole mahetoodang, puudub ka mahetoodangu märgis. Ta tõi näiteks, et kitsejuustu sisse võidakse panna viigimarju või melonit, mis ei ole mahetoodang, kuna seda sorti mahetooteid on mõnikord keeruline leida. Sellistel toodetel pole Repinski kinnitusel aga kunagi peal mahetoodangu märgist. Ta lisas, et selles pole midagi erakordset, kui mahetootjad ei väljasta 100-protsendiliselt ainult mahetoodangut ning seda tuleb ette kõigil mahetootjatel.

Repinski kinnitusel on kõik töötajad palga kätte saanud

Kommenteerides oma vallandatud töötaja väidet, et ta ei ole palka kätte saanud, rääkis Repinski, et tema sai selles vaidluses tööinspektsioonis võidu. «Tööinspektsioon vaatas kõik asjaolud üle ja leidis, et Konju farmil on õigus ja kogu töötasu on töötajale makstud välja õiglaselt. See peaks näitama, et Konju farmis on palga maksmisega kõik korras, kuna reeglina asub tööinspektsioon vaidlustes töötaja poolele. Palju tööandjad on öelnud, et neil ei ole mõtet minna töötajatega tekkinud vaidlusi lahendama tööinspektsiooni, kuna niikuinii jääb seal võitjaks töötaja,» rääkis Repinski.

Tema sõnul peaks Konju farmis olema ka teiste töötajatega kõik korras. Repinski möönis, et farmil on kohati tekkinud probleeme ja koostööpartneritele on mõnikord tulnud arved maksta hilinemisega. «Sellisele väitele ma vastu ei vaidle, kuid alati on hilisem maksmine toimunud kokkuleppel koostööpartneritega.

Repinski eitas väidet, justkui oleks ta maksnud oma töötajatele ümbrikupalka. Kommenteerides Eesti Ekspressis ilmunud helisalvestist, milles Repinski räägib töötajaga, kas viimane tohib võtta kassast 200 eurot, ütles uue valitsuse maaeluminister, et jutt käis avansist, mida töötaja palus.

Repinski lükkas tagasi väite, justkui oleks ta lasknud kirjutada Konju farmi oma ema nimele. «Firma ei ole kirjutatud ema nimele ja mul ei ole plaanis seda ka teha. Äriregistris on näha, et minu ema on firmas ainult juhatuse liige,» rääkis ta. Äriregistris on tänase päeva seisuga Konju Kitsefarm OÜ ainsa osanikuna märgitud Martin Repinski.

Kommenteerides segadust Konju farmis olevate kitsede arvuga, ütles Repinski, et seal on umbes 600 kitse. «Meil on kaks objekti, kus me kitsi hoiame. Niinimetatud vasikalaudas on kuni kaheaastased noored kitsed. Põhikarjas on 300-350 kitse,» rääkis ta.

Repinski eitas ka väidet, justkui oleks seadme rikke tõttu segunenud farmi piim õliga, kuid piim läks sellegi poolest müüki. Ta märkis, et Eestis on veterinaar- ja toiduameti kontroll väga range. Repinski meenutas, et kaks aastat tagasi käis Konju farmis kontroll seitse korda.

«Kontroll on palju rangem kui mõnes vanas Euroopa riigis. Kontrollid käivad farmis ette teatamata või teevad müügikohas kontrollostu. Kui farmis oleks toodanguga probleeme, oleks see juba ammu avastatud ja ettevõte kinni pandud,» rääkis Repinski.

Ratas tahab Repinskilt süüdistuste ümber lükkamist

Peaminister Jüri Ratas ütles pärast ametisse astumist, et Repinski peab tõestama, et kolmapäeval ajalehes Eesti Ekspress tema kohta väidetu ei vasta tõele, kirjutab BNS.

«Ta peab avalikkust ja Eesti ühiskonda veenma ja näitama, et need asjad ei ole korrast ära nagu on väidetud,» ütles Ratas riigikogus ajakirjanikele. «Loomulikult ma pean vajalikuks neid [väiteid] üle kontrollida. Ma olen põgusalt täna hommikul Martin Repinskiga nendel teemadel rääkinud ja andnud väga selge oma seisukoha, et sellised väited, kui need on alusetud, tuleb ümber lükata ja näidata, et see nii ei ole. See ei saa nii edasi kesta. Loomulikult on see hetkel probleem,» rääkis Ratas ajakirjanikele.

Peale kahe erandi ükski meediaväljaanne farmi sisse ei pääse

Repinski on otsustanud, et ta ei lase farmi ühtegi ajakirjandusväljaannet peale TV3 ja Kanal2 saate «Radar». Keegi teine sinna ei pääse.

«Otsustasin teisi väljaandeid farmi mitte lasta, lähtudes senisest kogemusest. Kaks telekanalit pääsevad sinna ja see on piisav. Eesti Ekspressi ajakirjanik kirjutas, kuidas mu farmis on sissekukkunud katustega koledad hooned. Need hooned ei ole tegelikult Konju farmi omad, need kuuluvad naabrile. Mina ei saa teha midagi selle heaks, millised näevad välja naabri hooned. Maaeluministrina saaksin ma teha kõik selle heaks, et maal oleks elu parem ja inimesed saaksid ka oma hooned korras hoida,» rääkis Repinski.

Repinski sõnul ei saa kindlasti öelda, et tema farmis toimuks midagi salajast. «Konju farmi on aastate jooksul külastanud 15 000 inimest. Näiteks sellel suvel käis avatud talude päeva raames farmis üle 3000 inimese,» sõnas ta.

Uue maaeluministri sõnul on ta Konju farmi skandaali puhkemise järel saanud arvukalt toetusavaldusi. «Mulle oli suur üllatus, et sain öö ja hommiku jooksul üle 50 toetava sõnumi. Ainult kahe sõnumi sisu oli selline, et «Martin, sa oled pätt»,» rääkis ta.

Eesti Ekspress kirjutab, et Repinskile kuuluva mahetalu kitsejuust tuleb tegelikult Hollandist, lisaks eiratakse seal hügieeninõudeid, makstakse ümbrikupalka, on jäetud töötajatele tasud maksmata ning ollakse võlgu äripartneritele.

Keskerakonna pressiteade: Ekspress ja Delfi on avaldanud valeväiteid ja kahjustanud Konju talu mainet

Maaeluministri kandidaadi Martin Repinski sõnul sisaldab tänane Eesti Ekspressi artikkel temale kuuluva Konju talu tegevuse kohta valeväiteid ning tugineb valeinfole, mida on väljaandele andnud endised töötajad, kellel on ettevõttega olnud konflikt.

Repinski kinnitusel järgitakse Konju talus väga rangelt kõiki tervisekaitse nõudeid, mis on seotud toiduainete tootmisega. «Eesti Vabariigis ei lubataks kindlasti pikalt tegutseda toiduainetootjal, kes ei järgi toiduainete tootmisega seotud tervisekaitse nõudeid. Selle kohta on meil ka kõik vastavad load, mis on välja antud pädevate ning meie tegevust kontrollinud riigiasutuste poolt,» ütles Repinski Keskerakonna saadetud pressiteates.

Repinski sõnul on kõik Konju talu kaubamärgi all poodides turustatavad tooted valmistatud Eesti kitsepiimast, mis tuleb Konju talu kitsedelt. «Oleme Hollandi kitsejuustu kasutanud vaid suuremahuliste ühekordsete tellimuste täitmiseks ja seda loomulikult kliendi teadmisel. Me ei ole kunagi müünud Eesti talutoodete pähe võõramaise päritoluga juustu. Sellised väited on puhas laim,» ütles Repinski. 

Mis puudutab väiteid palkade maksmata jätmise kohta, siis Repinski juhib tähelepanu, et artiklis tuginetakse inimese väidetele, kes põhjustas ettevõttele suure kahju, kellele sellele vaatamata maksti välja kõik töötasud. «Artiklis oma nimega esinenud töötajaga oli meil vaidlus, mis jõudis ka töövaidluskomisjoni. Seal omakorda saime õiguse meie. Suure üleriigilise väljaande toimetuses peaks sellisel juhul tekkima teatud umbusk, kas selliste asjaolude korral inimene ikka räägib oma endise tööandja kohta tõtt või  on tõenäoline, et ta soovib kättemaksuks oma endise tööandja mainet kahjustada,» lisas Repinski.

Martin Repinski ei eita, et Konju talul on olnud ja on ka hetkel mõningaid maksmata arveid, millest mõne üle on vaidlusi. «Oleme üle elanud märksa keerulisemaid aegu kui praegune. Kõik nõuded saavad tasutud. Need, mille üle on vaidlus, vaieldakse lõpuni ja kui peame maksma, siis maksame. Näidake mulle maaettevõtjat, kellel ei oleks keeruline. Sellepärast ma riigikogu valimistel osalesingi, et parandada maal elavate ja ettevõtlusega tegelevate inimeste olukorda,» ütles Repinski.

Repinski kutsus tema farmist kirjutanud väljaandeid olema objektiivsed, mitte avaldama valeväiteid, suhtuma allikatesse kriitiliselt ning andma võrdselt sõna kõigile osapooltele. 

«Konju talu mainet kahjustavate artiklitega ei tehta liiga ainult minule. Sellega pannakse tegelikult löögi alla väga paljude inimeste aastatepikkune töö, seatakse ohtu talu tulevik ja töötajate töökohad. Üks väike maaettevõte ei ole seda ära teeninud, et teda suures poliitikas juhtivas nädalalehes julmalt ja jõhkralt peeneks riivitakse,» ütles Repinski.

Uue valitsuse peaminister, Keskerakonna esimees Jüri Ratas ei soostunud Repinski kohta avaldatud artiklit kommenteerima. «Palun saatke küsimused kirjalikult,» ütles Ratas täna hommikul Postimehele ja lõpetas telefonikõne.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles