Piimatootjad tahavad raskuste kiuste hiigellautu ehitada

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks Viljandimaa loomapidajat alustasid ettevalmistusi suurte lehmalautade rajamiseks.
Kaks Viljandimaa loomapidajat alustasid ettevalmistusi suurte lehmalautade rajamiseks. Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees.

Kaks Viljandimaa loomapidajat on alustanud ettevalmistusi suurte lehmalautade rajamiseks, kuid kogu Eestit tabanud majandusraskuste tõttu ei tea kumbki, millal ehituseni jõutakse.

«Mul oli kavas alustada esimese etapi ehitust saabuval kevadel, aga nüüd on plaan kaugesse tulevikku lükatud,» nentis Paistu vallas tegutseva osaühingu Saimre omanik Toivo Teng ajalehele Sakala.

«Kui ma läheks täna pangast 50-60 miljonit krooni laenu küsima, vajutaks pangatöötaja kohe paanikanuppu, mis on otseühenduses Jämejalaga,» lisas ta.

Tunduvalt lähemal on ehituse alustamisele Tarvastu valla osaühing Karpo, kes loodab pangast saada 15 miljonit krooni laenu ja euroliidu fondidest 7,6 miljonit krooni abi. Kui eurotoetus kinnituse saab, peaksid ehitustööd algama tuleval kevadel.

Karpo juhataja Kalev Nurga sõnul on praeguses olukorras, mil põllumajanduses kasvab tootmine aastas 1,5 ja tarbimine 2,3 protsenti, kõige õigem farmi ajakohastada ja tootmist suurendada.

Toivo Teng tahab ehitada robotlauta, kus inimtööjõudu oleks vaja võimalikult vähe. «Praegu tööjõudu jätkub, aga kauaks see nii ei jää,» märkis Teng.

Saimre uus laudakompleks peaks mahutama vähemalt 1400 looma.

Nädal tagasi tutvustas Kalev Nurk vallaelanikele plaani laiendada 362 lüpsilehmaga farmi selliseks, et sinna mahuks 1500 veist, kuid selgus, et kõik elanikud pole Karpo plaanidega nõus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles