USA idufirma loodab uue lennukiga ülehelikiirusel lennureisid tagasi tuua

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA idufirma Boom tutvustas hiljuti oma plaanitava ülehelikiirusel lendava lennuki prototüüpi Baby Boom.
USA idufirma Boom tutvustas hiljuti oma plaanitava ülehelikiirusel lendava lennuki prototüüpi Baby Boom. Foto: GRAPHIC NEWS

Pärast Concorde’i kuulsusetut lõppu 2003. aastal ei ole lennundusinseneride unistus äriliselt kasumlikest ülikiiretest lendudest kuhugi kadunud. Seni on kõik uudsemad projektid aga ühel või teisel põhjusel takerdunud ja ükski neist ei ole jõudnud tehnilistest joonistest kuigi palju kaugemale.

Nüüd aga näib, et teatud tehnoloogiline lävend on ületatud ja algamas on uus üleheli-võidujooks. Uue ülehelikiirusel lendava reisilennukiga plaanivad välja tulla kaks USA ettevõtet: Aerion, kelle selja taga on lennundushiid AirBu, ning Boom Technologies, kellel on taskus lepingud Virgin Galacticu ja ühe seni nimetamata Euroopa lennufirmaga.

Mõni päev tagasi tutvustaski Boom oma esimese lennuki protüüpi XB-1. Tegemist on 55 reisijale mõeldud lennuki väiksemate mõõtmetega esialgse mudeliga, mistõttu kannabki vaid piloodi ja kaaspiloodi kohtadega prototüüp nime Baby Boom. Firma juhtide nägemuses muudab ülehelikiiruse võimekus tervet lennundussektorit ja teeb kogu maailma inimeste jaoks veelgi kättesaadavamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles