Maris Lauri ettepanek: püsiva dividendi maksumäär tuleks alandada 12 protsendile (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakondlane Maris Lauri.
Reformierakondlane Maris Lauri. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Lahkuvas valitsuses haridusministri ametit pidav reformierakondlasest majandusanalüütik Maris Lauri leiab, et praegune tulumaksusüsteem peab kindlasti säilima, kuid vähendada tuleks dividendi maksumäära pidevalt kasumit jaotatavatele ettevõtetele.

«Jaotamata kasumi mittemaksustamisel on Eesti majanduskasvu jaoks olulised eelised: see ergutab investeerima ja hoiab ettevõtted finantsiliselt tugevana. Kuid iga omanik tahab saada ka tulu,» ütles Maris Lauri.

Ta selgitas, et Eesti dividendi maksumäär on kõrgem kui naabritel, mistõttu ettevõtjad tihtipeale loobuvad dividendide jaotamisest või teevad seda läbi naaberriikide. «Me peame looma võimaluse võtta dividende välja Eestis soodsalt nendel ettevõtetel, kes teevad seda püsivalt,» lausus Lauri oma maksumuudatuse idee tausta.

Tema hinnangul peaks dividendi maksumäär olema 12 protsenti ja rakenduma ettevõtetele, kes on stabiilse suurusega kasumit jaganud vähemalt kolm aastat. «Seda ideed sai arutatud juba minu rahandusministriks oleku ajal ning sama idee pakkus välja peaminister Taavi Rõivase kokku kutsutud majandusarengu töögrupp,» lisas ta.

Lauri sõnul oleks muudatus kasulik ka riigieelarve vaatevinklist, kuna nii on parem prognoosida maksutulu ettevõtete tulumaksust ning see suurendab mõnevõrra maksutulusid. «See lahendus toob lisatulu, majandust ergutaval viisil. Uue valitsuse maksutõusujuttudest on see ettevõtjatele kindlasti palju parem lahendus,» märkis ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles