Laevakompanii aktsia kerkis nädalaga 1500 protsenti

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konteinerlaev.
Konteinerlaev. Foto: SCANPIX

Pärast presidendivalimisi on nii mõnigi USA aktsia on näinud ilusaid hinnatõuse, aga need ei ole absoluutselt võrreldavad laevakompanii DryShipsiga, mille hind on hüpanud 1500 protsenti.

Kauplejate sõnul on hinnatõus põhjuseks lootused ja ahnus, mis on põhjustanud väga ebalikviidse aktsiale enneolematu ülepakkumise.

DryShips’i aktsia hind kerkis nädalaga 4,56 dollarilt enam kui 100 dollarile ning teisipäeval sulgus 73 dollaril. Taolise hinnatõusu tõttu peatas Nasdaq, kus aktsia on noteeritud, eile hommikul väärtpaberiga kauplemise. Eelkauplemisel oli aktsia kallinenud veel 40 protsenti.

«Esmasel pilgul oli see päevakaupleja unistus,» ütles The Wall Street Journalile maaklerfirma GFI Group makromajanduse peastrateeg John Spallanzani. «Kui hind läks üha üles, hakkasid osalema üha suuremad ja suuremad mängijad,» lisas ta.

DryShips on kreeka laevakompanii, mis transpordib tooraineid, nagu rauamaak, üle kogu maailma.

Kuni eelmise nädalani oli aasta kuivlastilaevafirmadele sünge. Hiina nõrk nõudlus toorainete järele on karistanud globaalset laevandusturgu. Balti kuivlastiindeks (Baltic Dry Index), mis peegeldab toorainete transpordihindu, langes selle aasta veebruaris 31 aasta madalaimale tasemele.

Ettevõtted olid sunnitud osa oma laevu tegevusetult hoidma ning paljud laevakompaniid läksid pankrotti. DryShipsi aktsia kukkus eelmisel nädalal nii kiiresti, et Nasdaq ähvardas ettevõtte börsilt eemaldada. Eemaldamise vältimiseks tegi ettevõte sellel aasta alguses kolm nn tagurpidi splitti, mis vähendas vabalt kaubeldavate aktsiate arvu 672 miljonilt 27 miljonini. Aktsia hind jätkas aga langust ning augustis tehti veel üks tagurpidi splitt, millega vähendati vabalt kaubeldavate aktsiate arvu 10 miljonini. Presidendivalimiste päevaks oli aasta algusest kukkunud aktsia hind 98 protsenti.

Donald Trumpi üllatusvõit vallandas investorites loomalikud instinktid ja lennutas tooraine- ja tööstusettevõtete aktsiad kõrgustesse. Valimistejärgsel päeval hüppas DryShipsi aktsia hind 12 protsenti. Järgmisel päeval hüppas aktsia hind juba 133 protsenti, sel esmaspäeval 215 ja teisipäeval 70 protsenti.

Lisaks DryShipsile rallisid ka teiste laevakompaniide, nagu Diana Containerships, Euroseas ja Seaenergy Maritimes Holdings aktsiad, mille hinnad kolmekordistusid nädalaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles