Swedbank langetas Eesti majanduse tänavuse kasvuprognoosi 1,3 protsendile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki logo.
Swedbanki logo. Foto: Liis Treimann/Postimees

Swedbank langetas Eesti tänavuse majanduskasvu prognoosi 0,2 protsendipunkti võrra 1,3 protsendile, ligikaudu samale tasemele hindavad Eesti majanduskasvu ka teised analüütikud.

Järgmisel aastal peaks sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasv aga kiirenema 2,4 protsendini ning 2018. aastal 2,5 protsendini, selgub novembrikuisest prognoosist Swedbank Economic Outlook. Augustikuus ootas pank veel 2017. aastal kasvuks 2,5 ja 2018. aastal 2,7 protsenti.

«Eesti ettevõtete eksporditulemused on 2016. aastal järk-järgult paranenud – nii ekspordimahud kui kaupade ja teenuste käive on kasvanud kiirenevas tempos,» seisab prognoosis. Ehkki põhilised ekspordipartnerid Euroopas ei ole suutnud pakkuda piisavat nõudlust, on eksporti toetanud näiteks Mehhiko turg.

Ehkki Rootsi, Saksamaa ja Ühendkuningriigi kasvuprognoos on samuti nõrgenenud, ootab Swedbank siiski, et 2017. ja 2018. aastal põhiliste ekspordipartnerite nõudlus kasvab, mis pakuks uusi võiomalusi ka Eesti ettevõtetele. Siiski ohustavad Eestit märkimisväärsed riskid ülemaailmsele kaubandusele.

Tarbijahinnad on hakanud selle aasta teises pooles kasvama, nagu oodatud, märkis pank. Järgmisel aastal peaks hinnasurve muutuma tugevamaks, kuna maailmaturu toorainehinnad kasvavad ning tõusevad kütuse, alkoholi ja tubaka aktsiisid ning majutusteenuste käibemaks.

«Palkade reaalkasv aeglustub 2017–2018 järsult, kuna palkade nominaalkasv saab olema mõnevõrra väiksem ning hinnad tõusevad. See omakorda piirab järk-järgult kodumajapidamiste tarbimisvõimet,» märkis Swedbank, ent lisas, et aeglasemat ostujõu kasvu tasandab kõrge tööhõive ning pensionite ja peretoetuste tõus.

Nii ootabki Swedbank Eestile tänavu 0,1-protsendilist inflatsiooni, samas kui veel augustis prognoosis pank, et tarbijahinnad tänavu hoopiski langevad 0,1 protsenti. Järgmise aasta inflatsiooniprognoosi tõstis pank 0,1 protsendipunkti võrra 2,6 protsendini ning 2018. aasta ettevaadet 0,4 protsendipunkti võrra 2,4 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles