G20 arutas Pariisis kuidas uut kriisi ära hoida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G20 kohtumine Pariisis
G20 kohtumine Pariisis Foto: SCANPIX

Nädalavahetusel kohtusid Pariisis maailma suurimate majanduste rahandusministrid ja keskpankade juhid, et arutada kuidas tulevikus kriise ära hoida ning millistel majandusnäitajatel selle tarbeks silm peal hoida.

Maailma suurimad majandused jõudsid kompromissini peale sisukaid kuid pingelisi läbirääkimisi, nentis Prantsuse rahandusminister Christine Lagarde. Tema sõnul vaieldi pikalt selle üle, milliseid indikaatoreid kasutada, kuna Hiina nõudis mõnede näitajate kõrvale jätmist, vahendab BBC.

Näitajate hulka, mida edasiste kriiside ära hoidmiseks jälgitakse kuuluvad riigivõlg, eelarvepuudujääk, erasektori võlg ning säästud. Hiina survel jäid jälgitavatest indikaatoritest kõrvale aga näiteks valuuta tegelik vahetuskurss, millega saaks kindlaks teha, kui üle- või alahinnatud vastav valuuta on. Samuti ei jälgita Hiina survel riikide välisvaluuta varusid.

Hiinat süüdistatakse suurte välisvaluutavarude kogumises, mis viivad näiteks dollari kursi jüaani suhtes kunstlikult kõrgele ning muudavad Hiina kaubad odavamaks ning konkurentsivõimelisemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles