Viljahinnad viisid seakasvatajad suurde kahjumisse

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallis teravili muudab seakasvatuse kahjumlikuks.
Kallis teravili muudab seakasvatuse kahjumlikuks. Foto: SCANPIX

Teraviljapuudusega kaasnenud viljahinna tõus on viinud sealihatootmise sedavõrd suurde kahjumisse, et Saaremaa sigalate omanikud küsivad kriitilisele olukorrale viidates riigilt erakorralist toetust ja sealihaekspordi toetamist.

«Teraviljahinnad on tõusnud 2–3 korda ja tänaste hindade juures ei ole seakasvatusel mitte mingisugust mõtet,» vahendab Saarte Hääl Valjala söödatehase sigalate majandusjuhataja Margus Õunpuu tõdemust.

Õunpuu rääkis, et ettevõte on sügisest saati iga kuu 1,5-2 miljoni krooni suurust kahjumit kandnud ja kui sealiha hind maailmaturul ei kerki, siis üle kahe kuu enam vastu ei peeta.

Ehkki sealihatootmises käivad tõusud ja mõõnad käsikäes, pole sedavõrd suuri kääre sööda- ja lihakilo hinna vahel olnud enam 16–17 aastat, kinnitas ta.

Söödateravilja hind on tavapärase 1600–1700 krooni pealt tõusnud 4000 kroonile tonni eest ning seakasvatajad on teinud põllumajandusministeeriumile pöördumise, kus rõhutavad vajadust kehtestada sealihale eksporditoetused ja maksta sel aastal seakasvatajatele riiklike lisamaksete raames põhikarja sigadele erakorralist toetust kokku üks miljon eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles