Põllumees: olime nagu nurka mädanema jäetud kala

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Sartakov juhib Pärnu- ja Raplamaa põllumajandustootjate liitu.
Viktor Sartakov juhib Pärnu- ja Raplamaa põllumajandustootjate liitu. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa Põllumajandustootjate Liiu juhi Viktor Sartakovi sõnul on põllumehed väga pikalt oodanud üleminekutoetuste taastamist. 

«Oleme seda kogu aeg oodanud, sest oleme nagu äravisatud kala, mädanema jäetud siia Euroopa nurka. Samal ajal kui teised riigid teevad igasuguseid tasakaalustavaid seadusi ja makseid võrreldes meiega tunduvalt rohkem ja peavad oma toidutootjast väga lugu. Aga meie riik oli selles suhtes väga jõhker,»  kommenteeris Sartakov loodava valitsuse plaani taastavad põllumeestele üleminekutoetused alates järgmise aasta algusest. Põllumeeste organisatsioonid paluvad toetuste maksmiseks kavandada eelarvesse ligi 20 miljonit eurot.

Sartakov sõnul sobiks Eesti põllumeestele ka selline olukord, kes kellelegi mingeid toetusi ei makstaks, kuna nii oleks konkurents võrdne. Hetkel saavad Eesti põllumehed aga toetusi alla poole Euroopa Liidu keskmisest ning riik ei ole omapoolset lisa maksnud.

Põllumajandustootjate elu läks eriti keeruliseks pärast seda, kui oma toodangut ei saanud enam Venemaale viia ning tuli otsida uusi turge. «Selles mõttes on leedukad meiega võrreldes väga edukad olnud,» rääkis ta.

«Ehk tuleb sõbralik valitsus. Viimased 10 aastat läks hullusti aia taha. Eks see selgub nüüd, kui kokkulepped tulevad. Siis võib hõisata. Esialgu ei julge loota, et kõik teostub. »

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles