Kohv kisub kalliks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv
Kohv Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Arabica kohvi hinnad lendasid eile 14 aasta rekordtasemele, kuna röstijad ja investorid asusid globaalse kohvipuuduse tõttu kvaliteetsete ubade futuure kokku ostma.

Arabica maikuiste lepingute hinnad leidsid end New Yorgis 2,7525 dollari pealt naelast, sellist taset pole nähtud alates 1997. aasta maist. Ka 30 aasta tippmargist ei jää palju puudu.

2009. aastal käisid arabica hinnad ära 2,77 dollari juures, 1975-1977 ralli päevil põrutasid nad aga kõvasti üle 3,20 dollari.

Seekordne hinnatõus tuleneb Colombia ja Mehhiko nigelatest saakidest ning kartustest, et ka Brasiilias, mis on maailma juhtiv kohvieksportija, osutub lõikus oodatust viletsamaks.

Kvaliteetse arabica kohvioa – espresso-asjatundjate lemmiku – hind on viimase aastaga teinud 145-protsendilise tõusu. Tänavusest jaanuarist on tõusu tulnud 14 protsenti.

Hulgihindade ralli sundis röstijaid läinud aastal kolm korda jaehindu kergitama ja mõned hoiatavad, et ka selles kvartalis pole kohvi kallinemisest pääsu.

USA firma J.M. Smucker Co, mis müüb populaarset Folgersi kohvi, hoiatas sel nädalal, et kui kohvihinnad varsti ei lange, «tuleb jaehinnad esimeses kvartalis taas üle vaadata»

Kohviröstijad ja -maaklerid süüdistavad hinnahüppes kvaliteetsete ubade tarnete kokkukuivamist. Colombias on kohvisaak kehv juba kolm aastat, seda osalt paduvihmade tõttu. Kuid oma rolli mängib ka see, et valitsus käivitas kohvipuude taasistutuse programmi.

Riigi toodang langes 2009. aastal 33 aasta madalaimale tasemele ehk 7,8 miljoni 60 kilogrammise kotini. 2008. aastal toodeti kokku 11,1 miljonit kohvikotti. Mullu taastus tootmine ligi 9 miljonile kotile ning turg panustas sellele, et tänavu tuleb 10 miljonit täis.

Lõikusaja lähenedes on maaklerid aga oma ootusi kärpinud ning näevad vaimusilmas numbrit 8,5 miljonit. Mõned kardavad aga 2009. aasta viletsuse kordumist.

Ühtlasi on maaklerid mures, et Brasiilia, mis oma puid Colombia puudujääkide korvamiseks taasistutas, valmistab pettumuse nii koguste kui kvaliteedi poolest.

«Nagu mitmete põllumajandussadusete puhul, kannatab ka kohviturg karmide ilmastikuolude all ja tootmise väljavaated halvenevad jätkuvalt,» ütlesid oma hiljutises kliendikirjas Barclays Capitali analüütikud.

Arabica kohvi varud tootjamaades ei ole olnud nii väikesed kui praegu alates 1960. aastate algusest, mil rahvusvaheline kohviorganisatsioon ICO andmeid arvestama hakkas. Arabica hinnad ajavad ülespoole ka madalama kvaliteediga robusta kohviubade maksumust, kuigi maaklerite sõnutsi nende tarne ja nõudlusega praegu nii pingeline ei ole.

Londonis kerkisid maikuised robusta hinnad 2,5 aasta tipptasemele – 2316 dollarit tonnist.
Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles