SEB: töötuse määra kasvu taga oli statistika hüplikkus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 10.06.2015. SEB Panga majandusanalüütik Mihkel Nestor. Pildil Mihkel Nestor. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Tallinn. 10.06.2015. SEB Panga majandusanalüütik Mihkel Nestor. Pildil Mihkel Nestor. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

SEB Eesti panga majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on kolmanda kvartali töötuse määra kasv 7,5 protsendini ootamatu ja seda ei anna seletada vaid töövõimereformiga, pigem on selle taga statistikaameti metoodika hüplikkus.

Nestor tõi välja, et võrreldes möödunud aasta kolmanda kvartaliga oli hõivatute arv seekord pea 8000 inimese võrra väiksem, samas kui 2015. aasta teise kvartali tasemest 17 000 võrra kõrgem. Sedavõrd suur hüpe töötuse määras on veidi ootamatu ja ei ole selgitatav vaid töövõimereformiga, ütles ta BNS-ile.

Sellist hüpet ei kinnita ka töötukassa statistika. «Eesti Pank on varasemalt tähelepanu juhtinud, et statistikaameti tööjõu-uuringu tulemused kipuvad olema registripõhiste andmetega võrreldes suhteliselt hüplikud, seega ilmselt ei saa me majanduse järsust kohandumisest siiski veel rääkida,» lisas Nestor.

Samas märgib Nestor, et üheks mõjutajaks on kindlasti töövõimereform, kuid teisalt on kiire tööjõukulude kasvu ja ettevõtlussektori kasumite vähenemise taustal paratamatu, et ühel hetkel peavad väheefektiivsed ettevõtted korrigeerima ka oma töötajate arvu.

Töötuse määr oli 2016. aasta kolmandas kvartalis 7,5 protsenti ja tööhõive määr 66,5 protsenti; tööjõus osalemise määr kasvas eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes protsendipunkti võrra ja tööealiste mitteaktiivsete arv on kahanemistrendis.

Töötuse määr tõusis 2015. aasta sama kvartaliga võrreldes 2,3 protsendipunkti ja käesoleva aasta teise kvartaliga võrreldes protsendipunkti võrra. Töötute hinnanguline arv oli tänavu kolmandas kvartalis 53 000, kellest ligi pooled on olnud töötud alla kuue kuu. Töötute arvu kasv tuleneb peamiselt mitteaktiivsete arvu vähenemisest, milles võib olulist rolli mängida 2016. aastal alanud töövõimereform, teatas statistikaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles