Eesti jooksevkonto oli septembris 81 miljoniga ülejäägis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eesti Panga kiirhinnangu põhjal oli Eesti maksebilansi jooksevkonto 2016. aasta septembris 81 miljoni euroga plussis.

Kaupade ja teenuste konto ülejääk ulatus 118 miljoni euroni ja oli seega 70 miljoni euro võrra suurem kui aasta tagasi samal ajal. Kaubaeksport kasvas märgatavalt kiiremini kui kaubaimport, vastavalt 10 ja 3 protsenti, ning see kahandas kaupade konto puudujäägi 27 miljoni euroni, teatas Eesti Pank.

Teenuste konto ülejääk ulatus 145 miljoni euroni, kusjuures jõudsalt kasvasid nii teenuste eksport kui ka import, vastavalt 7 protsenti ja 8 protsenti. Teenuste ekspordis vähenes veoteenuste ning suurenes reisiteenuste ja muude teenuste maht, teenuste impordis kahanes reisiteenuste ja kasvas ülejäänud teenuseliikide maht. Esmase ja teisese tulu konto netoväljavool oli kokku 37 miljonit eurot, mida on 11 miljoni euro võrra rohkem kui aasta tagasi.

Jooksev- ja kapitalikonto summa oli septembris 100 miljonit eurot. See tähendab, et Eesti majandus oli muu maailma suhtes netolaenuandja ehk riigi majandussektorid paigutasid välismaale rohkem vahendeid, kui sealt kaasasid.

Eesti Pank avaldab maksebilansi kiirhinnangu kord kuus üle-eelmise kuu kohta. 2016. aasta kolmanda kvartali maksebilansi avaldab Eesti Pank 9. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles