Tarbijakaitse: mobiilse interneti piirang tuleb esitada numbriliselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SIM-kaart ja netipulk mobiilse interneti kasutamiseks EMT võrgus.
SIM-kaart ja netipulk mobiilse interneti kasutamiseks EMT võrgus. Foto: Toomas Huik

Tarbijakaitseamet käivitas eelmisel aastal menetluse EMT mobiilse internetiteenuse kiiruse- ja mahupiirangute seaduslikkuse uurimiseks ning on seisukohal, et piirangud tuleb kliendile numbriliselt välja tuua.

Teenusepakkujal on oma toodetele ja teenustele õigus seada piiranguid ning tingimusi enda äranägemise järgi, kuid sellisel juhul on kohustuslik tarbijat eelnevalt neist ka teavitada, selgitas BNSile tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

«Juhul kui «piiramatu kasutusega» teenusel on siiski piirangud, tuleks need ka ära tuua. Kindlasti tuleks ära märkida, mis see nõndanimetatud mõistlik mahukasutus on. Ei saa eeldada, et tarbija sellist asja ise otsima või huupi arvama peab,» märkis Turetski.

«Arvestades seda, et aina rohkem inimesi kasutab moodsaid mobiiltelefone, kus on netiühenduse olemasolu korral võimalik külastada erinevaid video- ja filmiportaale, tuleks kindlasti tarbijat teavitada, et selline tegevus ei kuulu mõistliku internetikasutuse mõiste alla. Tarbijakaitseamet peab mõistlikuks, et tarbijaid teavitatakse selliste tegevuste loetelust, millega võivad kaasneda täiendavad kulutused. Samuti peaks tarbija soovil ütlema talle ka piirangu numbriliselt,» lausus Turetski.

Paljudele EMT mobiilse internetiteenuse tellijatele tuleb üllatusena ettevõtte arusaam selle mõistliku kasutamise põhimõttest, millest lähtuvalt seab EMT tavapärasest suuremate andmemahtude laadimise korral ajutise, kuid olulise piirangu ühenduse kiirusele.

EMT kodulehel asuva selgituse järgi on mobiilse internetiühenduse mõistliku kasutamise põhimõttega üldjuhul vastuolus tegevused, millega kaasnevad suuremahulised ja pidevad andmesidesessioonid.

EMT toob näitena välja teenuse kasutamise suurte andmemahtudega filmide, televisiooni ja videoportaalide vaatamiseks, samuti interneti videolaenutuste kasutamise, videokonverentside ja videokõnede pidamise, internetiraadio pikaajalise kuulamise, tarkvara või mängude alla- või üleslaadimise ning failivahetusprogrammide kasutamise. Loetelu ei ole lõplik ega piiratud toodud näidetega, seisab EMT kodulehel.

EMT andmeside- ja sisuteenuste ärijuht Ando Meentalo on varem selgitanud, et kindlasti ei ole loetelus toodud tegevused keelatud ja EMT kindlasti ei väida, et neid ei peaks kasutama. Piirangute rakendamine puudutab EMT andmeil «väga väheseid» kasutajaid.

Teenuse hinnakirja järgi on arvutiga kasutamiseks mõeldud internetiühenduse andmesidemaht sõltumata valitud paketist piiramatu, kuid EMT viitab samas kirjeldatud mõistliku kasutamise põhimõttele.

«See, et ei väljendata mõistliku kasutuse piire numbrites, jätab meile võimaluse adapteerida põhimõtete rakendamist koos kliendikasutuse trendide muutumisega. Ehk olukorras, kus reaalselt valdavat enamust kliente ei piirata kuidagi, ei ole mõistlik öelda numbrit, mis neile midagi ei tähenda, kuid võib meeldejäänuna eksitada tulevikus,» märkis Meentalo.

Mobiilset internetti saab kasutada nii arvutites kui mobiiltelefonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles