Vietnam loobub kahe tuumajaama ehitamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanoi tänavapilt
Hanoi tänavapilt Foto: SCANPIX

Vietnami valitsus loobub plaanist ehitada hüppeliselt tõusvate kulude tõttu ja turvakaalutlustel kahe tuumajaama ehitamisest, vahendas riigimeedia reedel.

Kommunistliku riigi valitsus kiitis 2009. aastal heaks kahe 4000-megavatise tuumajaama rajamise Ninh Thuani provintsi eesmärgiga leevendada riigi kiiresti industrialiseerivat majandust vaevavat energianappust. Plaan nägi ette tuumajaamade rajamist koostöös Vene riikliku aatomienergiakorporatsiooniga Rosatom ning Jaapani konsortsiumiga.

Vietnami valitsus on palunud sisulise võimuta parlamendil plaani tühistada, vahendas riigimeedia.

"Vajaminevate investeeringute maht on tõusnud liiga suureks," lausus Vietnami teadus-, tehnoloogia- ja keskkonnakomisjoni asejuht Le Hong Tinh ajalehele Tien Phong.

Tema sõnul on kahe tuumajaama hinnangulised kulud 2009. aastaga võrreldes kahekordistunud tasemele 18 miljardit dollarit. Lisaks valmistavad valitsusele muret ka võimalik keskkonnakahju ning tuumajaamade lähedus vaidlusalusele Lõuna-Hiina merele, kus Vietnamil on lahendamata territoriaaltüli Hiinaga.

Tegemist olnuks esimeste tuumajaamadega Kagu-Aasias.

Vietnam, mille rahvaarv on 93 miljonit, toetub elektri tootmisel peamiselt söele ja hüdroenergiale, ent on teatanud soovist suurendada järgmise 15 aasta jooksul taastuvenergiatootmist.

Sel nädala teatas Hanoi 2,2 miljardi suurusest kokkuleppest Iiri firmaga Mainstream Renewable Power kolme tuulepargi ehitamiseks riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles