Koda: Eesti saaks 4,3 miljardiga minna 2030. aastaks üle roheenergiale (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulik
Tuulik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Taastuvenergia Koda soovib, et Eesti läheks aastaks 2030 täielikult üle taastuvenergiale, selleks oleks vaja investeerida kokku 4,31 miljardit eurot, mida koja hinnangul saaks rahastada erakapitalist ja heitmekvootide müügitulust.

Taastuvenergia Kojal on valminud kava «Taastuvenergia 100 protsenti», mis näeb ette taastuvenergiale ülemineku elektri- ja soojusmajanduses. Selle tulemusena kasvaks koja hinnangul Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) keskmiselt 2,2 protsenti aastas.

«Kava realiseerides on võimalus luua keskmiselt 14 000 uut töökohta ning jätta Eestisse 600 miljonit eurot imporditavate kütuste arvelt,» ütles Taastuvenergia Koja juht Rene Tammist pressiteate vahendusel. Tema hinnangul looks see majandusele uue kasvumootori ning tutvustaks Eestit taastuvenergia kompetentsikeskusena.

Koja juht lisas, et plaani elluviimine vähendaks Eesti süsinikdioksiidi heitmeid 15 miljoni tonni võrra aastas, ehk enam kui 70 protsenti. Samuti mõjutaks see koja teatel positiivselt tarbijaid, kuna kava eeldab majapidamiste ulatuslikku kaasamist energiatootmisse mikro ja väiketootmisseadmete paigaldamise läbi.

Taastuvenergia Koja koostatud kavast selgub, et eesmärkide saavutamiseks tuleks aastani 2030 kokku investeerida 2014. aasta hindades ja inflatsiooni arvestamata 4,31 miljardit eurot. Seda on võimalik rahastada erakapitalist, riigi süsinikdioksiidi müügituludest ja alternatiivsetest rahastamisallikatest, märkis koda.

«Investeerimistoetus – heitmekaubanduse tuludest, [Euroopa Liidu] struktuurifondidest – katab pool kuludest, ülejäänu katab erakapital,» kirjeldab koda enda visiooni projekti rahalistest katteallikatest.

Täpsemalt saaks investeeringutest kokku 54 protsenti ehk 2,39 miljardit eurot koja hinnangul heitmekaubandusest, ligikaudu 210 miljonit eurot aastatel 2020–2030 Euroopa Liidu struktuurifondidest. Lisaks eeldab koda, et 2,5 miljardi euro ulatuses oleks võimalik taastuvenergia kaubandusest teha meretuuleenergia investeeringuid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles