SEB: ekspordikasvu taga olid paar suurt ettevõtet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn. 10.06.2015. SEB Panga majandusanalüütik Mihkel Nestor. Pildil Mihkel Nestor. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES
Tallinn. 10.06.2015. SEB Panga majandusanalüütik Mihkel Nestor. Pildil Mihkel Nestor. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

SEB panga majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul oli septembrikuu 13 protsendilise ekspordikasvu taga eelkõige paari põlevkivisektori ja elektroonikatööstuse ettevõtte hea tulemus.

«Septembri suur ekspordikasv iseloomustab hästi Eesti majanduse väiksust – mõne suure ettevõtte tulemustel on makronäitajatele oluline mõju,» ütles Nestor BNS-ile.

Analüütik tõi välja, et suurimat positiivset mõju avaldas septembris Eesti põlevkivisektori tootmis- ja ekspordimahu märkimisväärne kasv.

«Kuigi terve septembri vältel jäi Brenti toornafta hind alla 50 dollari barrelist taseme, siis tundub, et ettevõtted on suutnud efektiivsust suurendada ja näevad võimalust sellise hinnataseme juures äri siiski kasumlikult majandada.»

Teise suure panustajana ekspordikasvu tõi Nestor välja elektroonikatööstuse.

«Riikide lõikes iseloomustab ekspordi vähenemine Rootsi ja kasv Mehhikosse hästi haru suurtootja ümberkorraldusi oma tootmistegevuses,» märkis ta.

Kaupade eksport kasvas 2016. aasta septembris võrreldes eelmise aasta septembriga 13 protsenti ja import 2 protsenti, teatas statistikaamet kolmapäeval.

Septembris olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid Rootsi 15 protsendiga Eesti koguekspordist, Soome samuti 15 protsendi ja Läti 10 protsendiga. Eksport Rootsi kahanes aga 13 miljoni euro ehk 7 protsendi võrra.

Eksport kasvas enim Hollandisse, Mehhikosse ja Saksamaale, kuhu eksporditi vastavalt 33 miljoni, 26 miljoni ja 16 miljoni euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles