Trump tõmbas dollaril tooli alt

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutakaupleja
Valuutakaupleja Foto: SCANPIX

Dollari kurss kukkus täna hommikul olulisemate valuutade suhtes rängalt, kui üha enam sai selgeks, et USA järgmiseks presidendiks saab Donald Trump.

Trumpi võit on teiseks suureks vapustuseks valuutaturgudel vähem kui viie kuu jooksul. Varem kõikusid valuutakursid nii tugevasti jaanipäeval, kui selgus, et britid soovivad Euroopa Liidust lahkuda.

Jaapani jeeni suhtes kukkus Ühendriikide valuuta tervelt 3,8 protsenti, mis on selle suurim kukkumine alates Brexiti hääletamisest. Euro suhtes nõrgenes dollar 2,3 ja Šveitsi frangi suhtes 2,3 protsenti.

Trumpi võiduga kaasneb poliitika, mis mõjutab otseselt ka Ameerika Ühendriikide dollarit. Kinnisvaramagnaat lubas lõpetada mitmed kehtivad vabakaubanduslepingud ning väitis, et tugev dollar õõnestab USA konkurentsivõimet. Ta süüdistas ka USA keskpanga (Föderaalreservi) juhti Janet Yellenit poliitiku mängimises ning heitis ette liigmadalaid valuutakursse. Trump lubas pärast keskpanga presidendi tähtaja lõppu, mis on 2018. aastal, Yelleni välja vahetada.

«Sündmus oli ootamatu, aga finantsturud ei armasta ootamatuid sündmusi,» ütles Bloombergile Citigroupi G-10 valuutade peastrateeg Steven Englander. «Liigume mõne aja tundmatutes vetes, sest me ei tea, kui palju see sündmus turgudele lisavolatiilsust tekitab,» lisas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles