Eksport tegi septembris ootamatu hüppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksport kasvas 17 protsenti
Eksport kasvas 17 protsenti Foto: SCANPIX

Kaupade eksport kasvas 2016. aasta septembris võrreldes eelmise aasta septembriga 13 protsenti ja import 2 protsenti, teatas statistikaamet.

Septembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,1 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 62 miljonit eurot, mullu septembris oli see 161 miljonit eurot.

Septembris olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid Rootsi 15 protsendiga Eesti koguekspordist, Soome samuti 15 protsendi ja Läti 10 protsendiga. Eksport Rootsi kahanes aga 13 miljoni euro ehk 7 protsendi võrra.

Eksport kasvas enim Hollandisse, Mehhikosse ja Saksamaale, kuhu eksporditi vastavalt 33 miljoni, 26 miljoni ja 16 miljoni euro eest. Hollandisse eksporditi eelmise aasta septembriga võrreldes enam mineraalseid tooteid, Mehhikosse ja Saksamaale elektriseadmeid.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, mineraalseid tooteid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning mitmesuguseid tööstustooteid. Väljaveo suurenemist mõjutas oluliselt mineraalsete toodete, nagu mootoribensiin ja põlevkiviõli, elektriseadmete, seehulgas kommunikatsiooniseadmete ning mehaaniliste masinate, seehulgas tööstusseadmete eksport. Vähenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas septembris 71 protsenti kogu ekspordist. Võrreldes eelmise aasta septembriga suurenes Eesti päritolu kaupade väljavedu kümnendiku ning re-eksport ehk välismaalt sisse toodud kaupade väljavedu viiendiku.

Eesti päritolu kaupade eksporti mõjutas enim mineraalsete toodete, elektriseadmete ja mehaaniliste masinate väljaveo suurenemine. Enim kahanes Eesti päritolu põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport.

Septembris imporditi kõige enam kaupu Soomest, mis moodustas 13 protsenti Eesti koguimpordist, samas langes import Soomest kõige enam ehk 5 protsenti. Import Saksamaalt moodustas 12 protsenti, import Leedust 10 protsenti ja Lätist 10 protsenti.

Kõige rohkem kasvas import Hollandist, Venemaalt ja Tšehhist. Eelmise aasta septembriga võrreldes veeti Hollandist rohkem sisse elektriseadmeid, Venemaalt mineraalseid tooteid ja Tšehhist elektriseadmeid.

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning transpordivahendeid. Enim mõjutas impordi kasvu transpordivahendite ning keemiatööstuse tooraine ja toodete sissevedu. Enim kahanes mehaaniliste masinate sissevedu.

Tänavu kolmandas kvartalis kasvas eksport 7 protsenti ja import 1 protsenti, kvartali arvestuses kasvas eksport viimati nii palju 2012. aasta kolmandas kvartalis. Ekspordi kasvu võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga mõjutas enim elektriseadmete ja mineraalsete toodete suurem väljavedu. Riikide võrdluses suurenes kolmandas kvartalis väljavedu enim Mehhikosse, Rumeeniasse ja Hollandisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles