Läti Maxima maksab Riia kauplusevaringu hukkunute peredele 100 000 eurot

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia Maximas toimunud kauplusevaringu ohvrite mälestamine aasta pärast õnnetust.
Riia Maximas toimunud kauplusevaringu ohvrite mälestamine aasta pärast õnnetust. Foto: ILMARS ZNOTINS/afp

Läti Maxima ja kokku varisenud kaubanduspinna omanik Tineo jõudsid kokkuleppele 2013. aastal juhtunud õnnetuses hukkunute lähedaste toetamise, mis saab olema 100 000 eurot iga hukkunu kohta.

Kokkulepped esimeste Zolitudes kauplusevaringu ohvrite perekondadega on juba Läti Maximaga sõlmitud, rääkis osasid hukkunute lähedasi esindav advokaat Aldis Gobzems, vahendab Läti väljaanne TVnet.

Tema sõnul on Läti Maximaga sõlmitud kokkuleppe näol tegemist Läti ajaloo ühe komplekseima õnnetusjuhtumi lahendusega. Kokkleppe kohaselt maksab Läti Maxima kõigile 2013. aasta kauplusevaringus hukkunute, sealhulgas ka kolme päästja perekondadele 100 000 eurot. 

«Hindame Läti Maxima head tahet panustada rahaliselt tragöödias lähedase inimese kaotanud perede majandusliku olukorra parandamisesse. Kõik osapooled on vastuvõetud otsusega ning sõlmitud kokkuleppega rahul ja tunnevad head meelt, et jõuti ühisele arusaamisele ja kokkuleppele, millest on kasu lähedased kaotanud perekondadele,» rääkis advokaat Aldis Gobzems.

Maxima Grupi tegevjuht Alvydas Šustikas märkis, et Zolitude tragöödia pole mõjutanud mitte ainult Läti ühiskonda, vaid on puudutanud igat Maxima töötajat. «Need inimesed vajavad praegu tuge ja just seepärast on Läti Maxima valmis maksma 100 000 eurot igale perele, kes kaotas tragöödias lähedase inimese,» sõnas Šustikas, kes koordineerib ka Maxima keti tegevust Lätis.

Enne seda kokkulepet on Läti Maxima juba toetanud finantsiliselt lähedase kaotanud peresid enam kui kahe miljoni euro ulatuses. Tineo omakorda annetas maaüksuse, kus asus Zolitude kauplus, Riia linnale, mis otsustab, milline mälestusmärk rajada sellele kohale tragöödias hukkunute mälestuseks.

Läti riiklikud uurimisorganid ja Saksamaa erapooletud eksperdid on tuvastanud ja kinnitanud, et Zolitude kaupluse katuse sissevarisemise põhjustasid projekteerimisvead, mille eest Läti Maxima ja Tineo pole vastutavad. Samas on Maxima olnud praeguseks ainuke selle tragöödiaga seotud ettevõte, kes siiani tegutseb ja on võimeline pakkuma hukkunute peredele rahalist toetust.

See kokkulepe laieneb ka nende õnnetuses hukkunute lähedastele, keda esindavad teised advokaadibürood. Osade hukkunute lähedased on juba määratud toetuse kätte saanud. Kuigi lõpuks jõuti toetuse osas kokkuleppele Läti Maximaga, ei tähenda see, nagu oleks loobutud kahjunõuetest kaupluse ehitanud kinnisvaraarendaja Homburg vastu, kelle osas protsess veel käib.

Riia Zolitūde linnaosa Maxima ostukeskuse katusevaringus sai 21. novembril 2013. aastal surma 54 inimest, nende hulgas kolm päästetöötajat. 58 inimest sai kehavigastusi ning 49 inimest kannatas moraalset või ainelist kahju. Hukkunute arvu poolest on tegu Läti ajaloo suurima õnnetusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles