Eesti ei liitu Hiina 10 miljardi euro investeerimisfondiga

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina peaminister Li Keqiang (vasakul) ja Läti peaminister Maris Kucinskis (paremal) avavad pidulikult Kesk-ja Ida-Euroopa suunalise investeerimisfondi.
Hiina peaminister Li Keqiang (vasakul) ja Läti peaminister Maris Kucinskis (paremal) avavad pidulikult Kesk-ja Ida-Euroopa suunalise investeerimisfondi. Foto: SCANPIX

Eesti ei liitu Hiina 10 miljardi euro suuruse ja just Kesk- ja Ida-Euroopa riikidele suunatud investeerimisfondiga, kuna riigi hinnangul on Euroopast võimalik laenu saada parematel tingimustel ja pealegi pole siin nii suuri taristuprojekte, mida sealt rahastada.

Hiina teatas eile pärast kohtumist 16 Ida- ja Kesk-Euroopa riigi valitsusjuhi tippkohtumise järel piirkonnale mõeldud 10 miljardi euro suuruse investeerimisfondi loomisest, vahendab ERRi uudisteportaal saadet «Aktuaalne kaamera». Eesti suurte taristuprojektide rahastamiseks mõeldud fondiga liituda ei plaani.

«Eesti jaoks ongi üks küsimus olnud riiklike garantiide väljaandmises ja teine vastavate projektide olemasolus. Eestis nii suuri taristuprojekte ei ole, välja arvatud Rail Baltica, mis ulatub sellesse mahtu,» ütles välisministeeriumi Aafrika, Aasia, Lõuna-Ameerika ja Austraalia osakonna direktor Toomas Lukk. 

Pealegi on laenuvõimalused Luki sõnul praegu Euroopa turgudel soodsamad kui Hiinast laenates.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist ja vaata juuresolevalt videolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles