Rivaalid sööstavad Nokia turuosa haarama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia esindus Helsingis
Nokia esindus Helsingis Foto: AFP / Scanpix

Maailma suurima mobiilitootja Nokia konkurendid on valmis haarama endale tükke «soomlase» turuosast, kasutades ära viimase ilmselt pikaajalist ja kohmakat üleminekut Microsofti opsüsteemile.

Nii Samsung, HTC, Motorola Mobility kui Research in Motion usuvad, et suudavad Nokia haavatavast olukorrast kasu lõigata – olukorras, kus rivaalil seisab ees kahe aasta pikkune üleminek Windows Phone’i operatsioonisüsteemile, millega tahetakse tagada endale suuremat osa nutitelefonide turust.

Pärast Apple’i iPhone’i ja Google’i Android opsüsteemi tulekut on Nokia turuosa nutifonide segmendis dramaatiliselt langenud.

Nokia üritab Microsofti abiga vastulööki anda, kuid ei suuda Windows Phone’iga varustatud aparaate enne aastat 2012 ilmselt suuremas koguses müüma hakata.

Vahepeal kavatseb Nokia oma paljukritiseeritud Symbianiga telefone edasi müüa. Analüütikud kahtlevad aga, kas neid enam ostetakse – võttes arvesse, et Symbian on teel prügikasti.

Samsungi mobiiliosakonna juht J.K. Shin ütles Financial Timesile, et kavatseb Nokia nõrkust võimalikult hästi ära kasutada.

«Nokia ja Microsofti koostöö valguses näen ma võimalust kõvasti pingutada ja anda oma parim, et rohkem turuosa haarata,» ütles ta.

USA firma Motorola pealik Sanjay Jha ütles, et Nokia otsus Microsoftiga ühte heita avas neile ukse tagasitulekuks Euroopa turule, kus praegu ollakse nõrgas seisus.

«Euroopa pakub meile praegu suurt huvi, seda just Nokia üleminekuaega silmas pidades,» ütles ta. «Siin võib olla meie võimalus.»

Taiwani nutifonimeister HTC ja BlackBerryde valmistaja Research in Motion Kanadast on samuti ilmutanud Nokia turuosa kallale tikkumise märke.

2010. aasta neljandas kvartalis populaarsuse poolest Symbiani seljatanud Google’i Android opsüsteem naudib hetkel peadpööritavat kasvu, kuna on leidnud kasutust mitmete telefonitootjate poolt.

Nokiale on ta ähvarduseks ka seetõttu, et Androidiga telefone on müüki pandud koguni nii odavalt kui 50 dollariga, et meelitada ligi ka kõhnema rahakotiga nutifonisõpru.

Nokia tegevjuht Stephen Elop väljendas eile usku, et neil õnnestub teha Windows Phone’ist massituru alternatiiv Androidile ja Apple'i iPhone’i opsüsteemile iOS.

Jha ütles aga, et Nokia-Microsofti allianss võib mõjuda hoopis nii, et teised telefonitootjad  Windows Phone’i kasutamisest keelduvad.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles