Erakondade hinnangul on Eesti IT-tiiger magama jäänud

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kuue riigikokku pürgiva erakonna esindajad osalesid täna valimisdebatis Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonna tuleviku teemadel, kus muuhulgas jäi kõlama arvamus, et Eesti IT-tiiger on magama jäänud.


Keskerakonna esindaja Olga Sõtniku hinnangul on IT-tiiger magama jäänud ning stagnatsioon IKT valdkonnas algas umbes viie aasta eest.

«Me jäime loorberitele puhkama ja edasist arengut pole toimunud,» märkis ta.

Sõtniku hinnangul puudub Eesti IKT valdkonnas piisavalt hea koostöö erinevate sektorite vahel ning tihti valitseb olukord, kus üks käsi ei tea, mida teine teeb.

«Puudub ülevaade, millised infosüsteemid riigis toimivad ja millised ei toimi. Oleks vaja ühtset koordineerimiskeskust, mis sobiks peaministri büroo alla,» leidis Sõtnik.

Rahvaliidu esindaja Oliver Vilba märkis samuti, et IT-tiiger magab ning hetkel puudub ühtne visioon, milline peab Eestis IKT roll olema. Samuti on tema sõnul üheks murekohaks see, et IKT valdkonnas leiab üsna palju dubleerimist.

Reformierakondlase Andrei Korobeiniku sõnul on Eestis levinud võltsarusaam, et meie riik on maailmas justkui IT liider. Tegelikult see nii pole.

Tema sõnul võiks Eestit võrrelda start-up ettevõttega, kes on osa kodutööst küll ilusti ära teinud, kuid kellel nüüd tuleb otsustada, mis edasi saab.

Mart Laar IRList märkis, et IKT valdkonnas millegi üle hetkel rõõmu tunda ei ole, samas pole tema arvates praegune pilt ka väga dramaatiline.

«Meile endale tundub kõik hästi ja meil on roosad prillid tugevalt ees. Aeg oleks need roosad prillid ära võtta,» märkis Laar.

Tema sõnul on IKT sektori kõige tõsisemaks väljakutseks kvalifitseeritud tööjõu nappus.

Roheliste esindaja Agu Kivimägi tõstatas küsimuse, millal Eesti IT-tiiger üldse üleval oli.

«See oli periood, mil Mart Laar oli peaminister. Sel perioodil sai riik tugeva tõuke IT-süsteemide arendamiseks,» netis ta.

«Peame taas pöörama sellele valdkonnale tähelepanu. Riik peab tippjuhtkonna tasemel tunnistama selle valdkonna prioriteetseks,» lisas Kivimägi.

Sotisaaldemokraatide esindaja Jörgen Siil lisas omalt poolt, et kunagi töötas IT valdkonna arendamine riigi tasandil peaministri alluvusel väga hästi.

Siis lõhuti see süsteem aga erakondade poolt ära ning kadus ka ülevaade sellest, kuhu IT arenduseks mõeldud raha läheb.

Valimisdebati korraldasid e-Riigi Akadeemia ja Eesti  Infotehnoloogia ja  Telekommunikatsiooni  Liit (ITL).

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles