Tarbijahindu mõjutasid septembris enim odavnenud puu- ja köögiviljad

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuviljad
Puuviljad Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2016. aasta oktoobris võrreldes septembriga -0,3 protsenti ja võrreldes eelmise aasta oktoobriga 0,6 protsenti, teatab Statistikaamet.

Kaubad olid 2015. aasta oktoobriga võrreldes 1,0 protsenti kallimad ja teenused 0,1 protsenti odavamad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes tõusnud 3,8 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad langenud 0,2 protsenti.

2015. aasta oktoobriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim alkohoolsete jookide ja tubaka 8,1-protsendiline kallinemine, mille peamine põhjus on uute aktsiisimäärade rakendumine käesoleval aastal. Sealjuures on alkohoolsed joogid kallinenud 7,5 protsenti ja tubakatooted 9,5 protsenti. Suuremat mõju indeksile avaldas veel mootorikütuse kallinemine ning elektri, soojusenergia ja kütte 2,8-protsendiline odavnemine, millest põhiosa andis 5,8 protsenti odavnenud soojusenergia ning 11,3 protsenti odavnenud gaas.

Aastataguse ajaga võrreldes oli diislikütus 7,7 protsenti ja bensiin 6,9 protsenti kallim. Eelmise aasta oktoobriga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud töödeldud puuvili (29 protsenti) ja värske kala (22 protsenti) ning odavnenud värske köögivili (15 protsenti).

Septembriga võrreldes oli oktoobris tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks toidu 1,6-protsendiline odavnemine, millest 70 protsenti andis köögi- ja puuvilja sesoonne hinnalangus (vastavalt 6,6 protsenti ja 5 protsenti). Suuremat mõju indeksile avaldasid veel elektri 4,9-protsendiline ja mootorikütuse 1,8-protsendiline kallinemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles