Hiina loob Ida-Euroopa jaoks 10 miljardi suuruse investeerimisfondi (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp
Hiina lipp Foto: SIPA/Scanpix

Hiina teatas pühapäeval Kesk- ja Ida-Euroopale mõeldud 10 miljardi euro suuruse investeerimisfondi loomisest, et hoogustada äritegevust maailma suuruselt teise majanduse ja Euroopa idaosa vahel.

Hiina teadaanne järgneb peaminister Li Keqiangi ja 16 Ida- ja Kesk-Euroopa (KIE) riigi valitsusjuhi tippkohtumisele Riias.

Hiina ja KIE riikide fondi hakkab juhtima laupäeval Riias loodud firma Sino-CEEF Holdings Ltd, edastas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Firma on riigi suurima laenuandja, Hiina Tööstus- ja Kommertspanga (ICBC) omanduses.

Sino-CEEF Holdingu tegevjuhi Jiang Jianqingi sõnul ulatub investeerimisfondi maht loodetavasti kümne miljardi euroni, vahendas Xinhua.

Tema sõnul keskendub fond taristu, kõrgtehnoloogilise tootmise ning massitarbimisele suunatud tööstusharude arendamisele KIE piirkonnas, kuhu kuuluvad nii eurotsooni riigid kui ka sellesse mitte kuuluvad Euroopa Liidu maad.

«Hiina on allkirjastanud vastastikuse mõistmise memorandumi Poola ja Tšehhiga rahaliste sissemaksete asjus fondi,» ütles Li laupäeval Riias.

Peaminister Māris Kučinskise sõnul on ka Läti otsustanud fondis osaleda.

Investeerimisfondi näol on tegemist osaga Pekingi jõupingutustest rajada maa- ja meresidemed kaubanduseks Euroopaga. Hiina ettevõtmist tuntakse ka «Üks vöönd, üks tee» poliitikana.

Hiina tegevus Euroopas keskendub 2012. aastal loodud nn 16+1 koostööformaadile 16 endise kommunistliku Euroopa riigiga.

Majandusminister Kristen Michal ega ettevõtlusminister Liisa Oviir kohtumisel ei osalenud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles