Nordica vahetab Adria Airwaysi Poola LOTi vastu välja (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuna Nordica ja Adria Airwaysi algne koostöölepe oli sõlmitud aastaks ajaks, siis alates 19. novembrist alustab Eesti lennufirma tihedamat koostööd Poola lennufirmaga LOT Polish Airlines. Muuhulgas ostab LOT 49 protsenti Nordica tütarfirmast Regional Jet ja selle tegevjuhiks saab tänasest senine Nordica juhatuse liige Sven Kukemelk.

«Koostöö Kesk- ja Ida-Euroopa juhtiva lennufirmaga LOT võimaldab meil suurendada ärimudeli jätkusuutlikkust ning tagada ettevõtte finantsiline kindlus ja usaldusväärsus rahvusvahelisel lennundusturul,» märkis Nordica juhatuse esimees Jaan Tamm.

Tamm ütles pressikonverentsil ajakirjanikele, et napilt aasta aega pärast tegevuse algust on koostöö näol LOTiga tegemist taas uue algusega Nordica jaoks. Kui aasta tagasi oli üsna palju kõhklejaid, siis tänaseks Nordica lennuoperatsioonid toimivad ja nüüd on LOTi näol leitud ka pikaajaline strateegiline partner.

-Poolakad peaaegu võrdsed kaasosanikud

Strateegilise koostöö ühe olulise osana omandab LOT 49 protsenti Nordica tütarfirmast Regional Jet. Tamme sõnul näitab LOTi valmisolek tulla Nordica tütarfirma Regional Jet OÜ osanikuks, et ka nemad võtavad koostööd Nordicaga tõsiselt ja näevad selles pikaajalist partnerlust, mitte lühiajalist projekti.

Regional Jet loodi 2015. aasta lõpus ning vastava lennuloa omandas ettevõte käesoleva aasta veebruaris. Täieõiguslikuks rahvusvaheliselt tunnustatud lennufirmaks saab ettevõte 2017. aasta alguses, kui omandatakse ka rahvusvaheline IOSA turvasertifikaat.

Koostöö sisaldab ühelt poolt ühist kommertsplatvormi ja piletimüügisüsteemi, samuti liinikoodide jagamist. Teisalt hakkab Nordica  LOTile pakkuma oma teenuseid regionaalsete lendude tõhusamal opereerimisel ja esimeseks uueks liiniks, mille teenindamist Nordica lähikuudel alustab, on Stockholm-Varssavi. Koostööleppe kohaselt lisandub Nordica lennuparki muuhulgas lähema aasta jooksul kolm lennukit ja luuakse üle 70 töökoha. 

«Oleme õnnelikud ja uhked, et varsti saab LOT võimaluse pakkuda oma suurepäraseid teenuseid reisijatele, kes soovivad reisida Tallinnast Euroopasse – nüüd saavad nad lennata Tallinnast Varssavi kaudu mitmekümnesse sihtkohta üle maailma,» lausus LOT Polish Airlines'i tegevjuht Rafał Milczarski. LOTil on ligikaudu 50 lennukiga üks uusimaid lennukiparke Euroopas ja koostöölepped üle saja lennufirmaga.

Tema sõnul astub lennufirma koos Nordicaga esimese sammu Kesk- ja Ida-Euroopa lennundusturu konsolideerimise suunas. «Samas on see esimene sellelaadne koostöö Kesk- ja Ida-Euroopa lennukompaniide vahel, mis näitab, et meie piirkonna lennufirmad ei pea tingimata alla vanduma suurtele Lääne-Euroopa kompaniidele, seeläbi kaotades oma rahvuslikku identiteeti ja tegevuse ulatust,» märkis Milczarski.

Kuigi tehingu maksumust osapooled ei avalikusta, oli see LOT Polish Airlines'i tegevjuhi sõnul õiglane. Läbirääkimised algasid juuli lõpus-augusti alguses senise Nordic Aviation Groupi äriarenduse juhi Sven Kukemelki initsiatiivil. Kukemelgist saab tänase seisuga ka Regional Jeti tegevjuht.

-Koostöö Adriaga lõpeb paari-kolme nädalaga

Nordica senine koostööleping Adria Airways'iga oli sõlmitud aastaks võimalusega seda veel ühe aasta võrra jätkata. «Nordica kui ettevõtte käivitamise etapp sügisel sai läbi ja otsustasime, et lepingu jätkamise võimalust me ei kasuta,» sõnas Nordica juhatuse esimees Jaan Tamm.

Koostööjärgselt jätkuvad kõik Nordica seniplaanitud lennud ja lennugraafikud ei muutu. «Adriaga jätkub meie koostöö senises formaadis veel kaks nädalat ja selleks perioodiks ostetud piletid jäävad kõik samaks. Nendele lendudele, mis algavad 19. novembrist, muudetakse piletid reisifirmade või online-piletimüügikeskkondade poolt tasuta LOTi piletiteks,» selgitas Nordica juhatuse esimees Jaan Tamm.

2016. aasta esimese üheksa kuuga on Nordica oma teenuseid eksportinud 4,7 miljoni euro eest, plaanide kohaselt kasvab ekspordile suundatud lendude arv järgmisel aastal üle 150 protsenti. LOT on kasumlik lennukompanii, mis läbis 2016. aastal edukalt ümberkorraldused ning tänu sellele näitab nüüd uut arengut.

Tänavu on neil lisandunud 25 uut marsruuti, sealhulgas kaks uut kaugliini Tokyosse ja Seouli, mis teeb LOTist Euroopa kiiremini laieneva traditsioonilise lennukompanii. Poola lennufirma on üks maailma regulaarseimaid ja täpseimaid lennukompaniisid.

-Hea uudis Eesti turismivaldkonnale

«Nordica ja LOTi strateegiline liit on väga positiivne samm Eesti turismile ja Eesti majandusele tervikuna,» lausus riigikogu liige ja Eesti turismi- ja toidu saadikuühenduse esimees Imre Sooäär. Ta möönas, et kuigi aasta tagasi oli Adria ainus võimalik ja huvitatud koostööpartner, on aastaga saanud selgeks, et Nordica ja Adria koostöö jätkumine ei oleks olnud jätkusuutlik viimase kesise finantsolukorra, vähese haarde ja vananenud lennukipargi tõttu. 

Samal ajal on tema kinnitusel LOTis viimasel ajal toimunud terve rida positiivseid arenguid: «Arvukalt uusi lende kuuekümnesse sihtkohta maailmas ja tuliuued Boeing 787 Dreamlinerid annavad kindlustunnet ka eesti reisijatele. Samuti on LOTi hinnapoliitika olnud soodsam võrreldes Skandinaavia või Kesk-Euroopa suurte lennuhiidudega.»

Seda, et Nordica koostöö Poola lennufirmaga LOT tähendab Eesti reisiturule head uudist, kinnitas ka Eesti Turismifirmade Liidu peasekretär Mariann Lugus. Tema sõnul loob laienev liinivõrk häid ühendusi lisaks Euroopale ka paljude Põhja-Ameerika ja Aasia sihtkohtadega ning loob võimalused rohkemate turistide jõudmiseks Eestisse.

«Kõikidele reisijatele loob see kahtlemata senisest veelgi paremad võimalused mugavalt Euroopasse aga ka mujale maailmasse lennata,» ütles Lugus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles