Kallas saab siiani Brüsselist ligi 100 000 euro suurust aastatasu (8)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni tollane transpordivolinik Siim Kallas 2013. aasta detsembris Brüsselis pressibriifingul.
Euroopa Komisjoni tollane transpordivolinik Siim Kallas 2013. aasta detsembris Brüsselis pressibriifingul. Foto: AP/Scanpix

2014. aastal ametist lahkunud Euroopa Komisjoni endised volinikud saavad siiani kuus vähemalt 8333 eurot, ehkki paljud neist on edasi liikunud hästi tasustatud ja kõrgetele positsioonidele. Teiste seas makstakse tasu ka Siim Kallasele.

16 endist volinikku Jose Manuel Barroso juhitud Euroopa Komisjonist, mille mandaat lõppes aastal 2014, saavad siiani Brüsselist niinimetatud üleminekutasu. Summa küündib vähemalt 8333 euroni kuus, mis teeb aastas 99 996 eurot, kirjutab Die Zeit.

Maksed endistele volinikele tulenevad 1967. aastal vastu võetud regulatsioonist, mis näeb ametist lahkunud komisjoni liikmetele ette hüvitist suuruses 40 kuni 65 protsenti nende ametipalgast. Reeglid võeti omal ajal vastu sooviga, et volinikud, kelle ametiaeg hakkab lõppema, ei muretseks oma tuleviku pärast ega võtaks seetõttu kohe pärast ametist lahkumist vastu kõrgepalgalisi töökohti ettevõtteis, kelle üle nad volinikena on järelevalvet teostanud. Seega peaks üleminekutasu tagama volinikele mõneks ajaks rahalise vabaduse ning vältima huvide konflikti.

Huvitaval kombel pole suured summad Brüsselist takistanud mõnel endisel volinikul siiski hästimakstud töökohta vastu võtmast, vahendab Politico. Näiteks töötab endine kaubandusvolinik Karel De Gucht, kes saab Brüsselist Die Zeiti arvutuste järgi ligi 125 000 eurot aastas, teraseettevõtte ArcelorMittal ning telekomifirma Proximus nõukogudes. Endine keskkonna- ja kliimavolinik Connie Hedegaard kuulub aga energiaettevõtte Danfoss nõukogusse.

Raha võtavad vastu ka endine põllumajandusvolinik ja nüüdne Rumeenia peaminister Dacoan Cioloș ning 2014. aastal vaid neli kuud volinikuna töötada jõudnud Ferdinando Nelli Feroci. Politico andmeil on tasusaajate nimekirjas ka kaks ametiaega Euroopa Komisjonis töötanud Siim Kallas.

Reeglite järgi makstakse üleminekutasu endistele volinikele kuni kolm aastat pärast nende mandaadi lõppemist. Selle aasta alguses lühendati seda perioodi aga kahe aastani, ent see kehtib üksnes tulevastele komisjoni liikmetele.

Nimekiri üleminekutasu saajaist:

1. Joaquín Almunia Amann, Hispaania

2. László Andor, Ungari

3. Tonio Borg, Malta

4. Dacian Cioloș, Rumeenia

5. Maria Damanaki, Kreeka

6. Karel De Gucht, Belgia

7. Jacek Dominik, Poola

8. Štefan Füle, Tšehhi

9. Connie Hedegaard, Taani

10. Siim Kallas, Eesti

11. Janusz Lewandowski, Poola

12. Ferdinando Nelli Feroci, Itaalia

13. Andris Piebalgs, Läti

14. Janez Potočnik, Sloveenia

15. Algirdas Šemeta, Leedu

16. Androulla Vassiliou, Küpros

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles