Endise EASi juhiga seotud firma peab sihtasutusele tagasi maksma 900 000 eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Rannamäe
Andres Rannamäe Foto: Toomas Huik

Tallinna ringkonnakohus rahuldas eelmisel nädalal Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) kaebuse vaidluses OÜ-ga Nordbiochem, mistõttu peab ettevõte saadud toetusest tagasi maksma 900 000 eurot; samas on toetuse tagasisaamine keeruline.

Nordbiochem OÜ sai EAS-ilt toetust majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse alusel projektile «Piimhappe kõrgmolekulaarse polümeeri tootmistehnoloogia arendamine» rakendusuuringu teostamiseks summas 1,2 miljonit eurot.

Kuna toetuse saaja ei täitnud projektis toodud eesmärke, tegi EAS toetuse saaja suhtes 2014. aasta 1. augustil otsuse, millega tunnistas toetuse rahuldamise otsuse kehtetuks ning nõudis tagasi osa toetusest summas 896 079 eurot, ütles EAS-i kommunikatsioonijuht Kadri Kütt BNS-ile.

OÜ Nordbiochem vaidlustas tagasinõudeotsuse ja Tallinna halduskohus vaide mullu detsembris ka rahuldas.

«Nüüd aga tühistas Tallinna ringkonnakohus halduskohtu otsuse ning tegi asjas uue otsuse, leides, et EAS-i tagasinõudeotsus oli seaduslik ja põhjendatud. Seega tuleb OÜ-l Nordbichem nüüd toetus tagasi maksta,» sõnas Kütt.

«Ringkonnakohus leidis, et EAS-i otsus ei ole selliste motiveerimispuudustega, mis tooksid kaasa selle ebaselguse ja tühistamise. Seetõttu ringkonnakohus tühistas varasema otsuse ja tegi uue otsuse, millega jättis kaebuse rahuldamata,» ütles kohtu pressiesindaja Anneli Vilu BNS-ile.

«Paraku ei tegutse Nordbiochem OÜ enam ja seega pole hetkel kindlust, et EAS toetuse tagasi saab. EAS tegeleb hetkel antud asjaolude selgitamisega,» märkis Kütt.

Ringkonnakohtu otsus pole jõustunud ja sellele saab esitada kassatsioonkaebuse.

Nordbiochemi projektis osales alltöövõtjana uuringutes Venemaa ettevõte Invivo, mis hiljem väitis, et on neil tehtud töö eest siiani 570 000 eurot saamata. Nordbiochemi juhtis tehingute ajal Andres Rannamäe, kes sai 2014. aasta alguses EAS-i juhiks, kuid juhtunu tõttu kutsus EAS-i nõukogu ta vahetult peale seda ametist tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles