Eelmise aasta TOP100: suurettevõtete käibed ja kasumid kukuvad (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallink on suurettevõtete edetabelis 3. kohal.
Tallink on suurettevõtete edetabelis 3. kohal. Foto: Raul Mee

Mullu novembris nähtus Postimehe koostatud Eesti suurima käibega ettevõtete edetabelist, et majanduses valitsenud stagnatsioon süveneb ning suurettevõtete käibed on hakanud kahanema. 

Kui varasematel aastatel oli meie saja suurima ettevõtte kogukäive stabiilselt 18 miljardi euro kandis (kord veidi rohkem, kord veidi vähem), siis eelmisel aastal toimus kogukäibes märgatav langus – tervelt miljardi euro võrra ehk kuus protsenti 17,2 miljardi euroni. Veel valusamalt on suurettevõtete kasumid langenud – 30 protsenti 805 miljoni euroni.

Ehkki edetabel hõlmab vaid sadat ettevõtet, peaks see peegeldama üsna adekvaatselt ettevõtluses toimuvat. Saja suurema ettevõtte kogukäive moodustab umbes kolmandiku kõikide riigi ettevõtete käibest, mis oli eelmisel aastal 49 miljardit eurot, ning veerandi ettevõtluskasumist (2,97 miljardit eurot).

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles