Triliny võtab kuu pärast täisosaluse Eesti Gaasis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti gaas.
Eesti gaas. Foto: Kristjan Teedema

Infortari suurosalusega investeerimisfirma Trilini otsustas esmaspäeval võtta ühe kuu päras üle väikeaktsionäride umbes 1,15-protsendilise osaluse gaasimüüjas Eesti Gaas.

Esmaspäeval tegi aktsionäride üldkoosolek otsuse ning raha ja aktsiad peaksid liikuma kuu aja pärast, ütles Infortar AS-i tegevjuht Martti Talgre BNS-ile. Tema sõnul peaks Trilini saamaa Eesti Gaasi täisosanikuks hiljemalt tuleva aasta alguseks.

Kuna Trilini Energy OÜ-le kuulub Eesti Gaasist 98,5 protsenti, siis oli ettevõttel võimalik äriseadustikust lähtuvalt võtta üle väikeaktsionäridele kuuluvad aktsiad nende eest mõistliku hinda makstes. Sellise ülevõtmise jaoks on vajalik, et ühele aktsionärile kuuluks vähemalt 90 protsenti firma aktsiatest. Aktsionäride üldkoosolekul peab ülevõtmist toetama vähemalt 95 protsenti häältest.

Trilini maksab väikeaktsionäridele samas mahus, mis ettevõte maksis ülejäänud aktsiate eest ehk 10-eurose nimiväärtusega A-aktsia eest 66,9 eurot ja 0,1-eurose nimiväärtusega B-aktsia eest 0,669 eurot. Kokku on väikeaktsionäridel aktsiaid nimiväärtuses 149 668 eurot, mistõttu maksab Trilini neile välja summaarselt pisut üle 1 miljoni euro.

Eesti Gaasi emafirma Trilini suurosanik investeerimisfirma Infortar tegi augusti lõpus ettepaneku Eesti Gaasi väikeaktsionäridele oma osalus Infortarile maha müüa. Pakutud hind oli sama, mida maksis Trilini enamusosaluse omandamise eest.

Trilini Energy OÜ sõlmis käesoleva aasta veebruaris lepingu 51 protsendi suuruse osaluse soetamiseks Fortumilt ning mais 37 protsendi osaluse omandamiseks Gazpromilt.

Aprillis valis Eesti Gaasi üldkoosolek ettevõttele uue nõukogu, mis kinnitas juhatuse esimeheks Ants Noodi. Juunis suurendas ettevõte juhatust neljaliikmeliseks ning juhatuse uueks liikmeks valiti Eesti Energia endine finantsdirektor ja juhatuse liige Margus Kaasik.

AS Eesti Gaas tegeleb maagaasi ja elektri müügiga ja selles töötab 200 inimest. Kontserni kuuluvad gaasitorustike ja rajatiste projekteerimisele ja ehitamisele spetsialiseerunud AS EG Ehitus ning jaotusteenust osutav AS Gaasivõrgud. Ettevõttele kuulub üle Eesti viis gaasitanklat.

Infortar on 404 miljoni euro suuruse omakapitaliga investeerimisettevõte, mille tegevusvaldkonnad on laevandus, kinnisvara, hotellindus, taksondus ja trükitööstus. Lisaks 38-protsendilisele osalusele AS-is Tallink Grupp kuuluvad Infortari investeeringute portfelli ka Eesti Gaasi aktsiad, ligikaudu 90 000 ruutmeetrit erinevaid hotelli- ja SPA kinnistuid Tallinnas ning üle 350 000 ruutmeetri maad Tallinnas ja selle ümbruses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles