Ministeerium: õppelaenul on piisavalt teisi soodustusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium
Rahandusministeerium Foto: Peeter Langovits

Rahandusministeeriumi hinnangul kehtib õppelaenudele piisavalt soodustusi, ka senine maksusoodustus ametiühingute liikmetasudelt oli vastuolus Euroopa Liidu õigusega, mistõttu õppelaenude intressidelt ja ametiühingute liikmetasudelt enam tulumaksu tagasi ei saa.

Õppelaenudele kehtib endiselt riigigarantii ja fikseeritud intress, mistõttu ei peetud täiendavat maksusoodustust enam põhjendatuks.

«Inimlikust vaatenurgast on tegemist järjekordset tudengite sotsiaalsete garantii kaotamisega ja ebaõiglane kõigi nende suhtes, kes olid selleks hetkeks õppelaenu võtnud ja eeldasid, et intressid on maksuvabad. Ühes paketis sellega otsustati ka ju õppelaenu hüvitamine lõpetada lapsevanemaile ja avaliku sektori töötajaile,» nentis aga Eesti üliõpilaskondade liidu juhatuse aseesimees Eimar Veldre.

Ametiühinguid puudutav maksusoodustus ei olnud rahandusministeeriumi hinnangul sel kujul Euroopa Kohtu senise praktika põhjal otsustades kooskõlas Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna õigusega, kuna mahaarvamine oli lubatud vaid Eestis registreeritud ametiühingutele tasutud summade puhul. Kuna sobivate ametiühingute ringi laiendamist ei peetud otstarbekaks, valiti maksusoodustuse kaotamine.

Riik toetab endiselt maksusoodustusega haridusele tehtud kulutusi ja koolituskuludelt on makstud tulumaks võimalik tagasi saada. Samuti võimaldab seadus endiselt maha arvata annetusi ja kingitusi ühingutele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles