Jaanuaris kinnisvaratehingute arv langes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korterelamu
Korterelamu Foto: Ants Liigus

Harjumaal ja Tallinnas tehti jaanuaris maa-ameti andmetel kokku 1223 tehingut, mis on võrreldes 2010. aasta jaanuariga, mil tehti 1383 tehingut, 11 protsenti langenud.

Ka tehingute väärtus on langenud – 2010. aasta jaanuaris oli see 83 miljonit eurot, kuid 2011. aasta jaanuaris 78 miljonit eurot.

Tallinna korterituru aktiivsus on Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade osakonna juhi Elari Tamme sõnul keskendunud jätkuvalt kesklinna ning Lasnamäele, viimases tehti jaanuaris 102 ostu-müügi tehingut, mis võrreldes 2010. aasta esimese kuuga on 30 protsenti kasvanud.

Hoonestatud maa tehinguid oli Harjumaal ja Tallinnas kokku 100, mis on möödunud perioodidega võrreldes olnud kasvutempos. Eramute müük on Tamme kinnitusel võrreldes möödunud aasta sama ajaga 20 protsenti langenud. «Jätkuvalt on pakkumishinnad turuhinnast 10-30 protsenti kõrgemad ning see pikendab objekti müügiperioodi,» lisas ta.

Peale selle erinevad Tamme kinnitusel sarnaste objektide pakkumishinnad märkimisväärselt, mis on arusaadavam kesklinna unikaalsemate korterite puhul, kuid suured hinnaerinevused on tekkinud ka magalarajoonide korteritega.

«Põhjusteks võib välja tuua, et üks osa müüjaid on jätnud suure tingimisruumi, teine osa on aga sunnitud müüma nn kiirmüügihinnaga. Siiski mängib ka kinnisvara ostmisel tähtsat rolli emotsioon, mistõttu ei ole harv juhus, kui ostja on nõus turuhinnast kõrgema tehinguga,» nentis ta.

2011. aasta esimene kvartal on aga Tamme sõnul kasvufaasis ning kinnisvarahinnad Harjumaal on mõneprotsendilises kasvus. Tehingute hulk kasvab 5 protsenti, mis on peamiselt tingitud uute arenduste müüki jõudmisest.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles