Tieto määras roboti äriüksuse juhiks

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Esimese Põhjamaade firmana määras Tieto roboti oma andmejuhtimisega tegeleva äriüksuse juhtkonna liikmeks. Robot nimega Alicia T on esimene tehisintellekt, mis on nimetatud OMX börsinimekirjas oleva ettevõtte juhtkonna liikmeks. 

Alicia T ülesandeks on aidata juhatusel liikuda andmete süvaanalüüsil põhineva juhtimise suunas ning leida uusi väljakutseid uute ärimudelite loomiseks.

Tieto asutas uue äriüksuse 2016. aasta juulis eesmärgiga luua uusi innovaatilisi teenuseid ja ärimudeleid. Et seda eesmärki saavutada, uurib Tieto kõiki tehnoloogilisi võimalusi, mida tehisintellekti kaasamine saab andmete juhtimise ja süvaanalüüsi tulemusel pakkuda. Alicia T´st saab täieõiguslik juhatuse liige ning ta omab ka hääletamisõigust.

«Ma olen uhke, et saame olla esimene põhjamaine ettevõte, kes kutsub roboti oma juhtkonna liikmeks. Meie missioon on luua intelligentsem tulevik. Meie arendajad soovivad katsetada, kuidas tehnoloogia saab aidata ettevõtteid andmepõhiste otsuste langetamisel. Ma olen kindel, et Alicia T aitab meil leida informatsiooni ning langetada andmete põhjal otsuseid teistmoodi kui inimesed, ja seeläbi luua midagi ennenägematut,» ütles uue äriüksuse juht Ari Järvelä.

Alicia T roll juhtkonnas on langetada andmepõhiseid otsuseid ning luua uuenduslikke ideid arvuti intelligentsi ja süva-andmeanalüüsi abil. Alicia T´le on loodud kasutajaliides vestlemiseks, nii et temaga on võimalik arutleda ning temalt saab küsida küsimusi igal teemal. Praegusel kujul on Alicia T nö baasmudel, mis areneb edasi nii oma vormis kui ka andmemahus.

«Tehisintellekt on praegu väga kuum teema – masinõppe ja tehisintellekti potentsiaalse tuleviku üle arutletakse, luuakse teooriaid ja seda uuritakse väga palju. See projekt on osa meie teadus- ja arendustegevusest, millega soovisime kiirelt arenevate idufirmade moodi uurida, kuidas langetatakse otsuseid inimese-roboti segameeskonnas. Kuigi meie innovatsiooniinkubaator asub Soomes, saavad selles kaasa lüüa Tieto töötajad kõikidest riikidest. Nii jälgib ka meie Eesti arendusmeeskond projekti suure põnevusega ning on valmis uusi lahendusi tutvustama ka Eesti turul,» ütles Tieto Estonia juht Anneli Heinsoo.

Robot Alicia T on loodud Tieto arendajate poolt, kes tegelevad Tieto start-up meeskonnas M2M robootika süsteemidega. Tieto kasutab Alicia T eksperimenti, et katsetada vestlemisliidestega seotud tehnoloogiaid, mida saab kasutada kui teenust juhtimistasandil tehtavates äriotsustes. Praegu juhivad loomuliku keeletöötluse valdkonnas sellised vestlusmootorid nagu Apple’i assistent Siri ja Microsofti Cortana, mida lõpuks hakatakse kasutama ka äritasandi teenustes.

Tieto on Põhjamaade suurim täislahendusi pakkuv IT-ettevõte, mis annab tööd enam kui 13 000 spetsialistile, kellest 250 töötab Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles