Alkoturiste pannakse jälgima kaamerad (20)

Oliver Kund
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi aktsiisitõus on viinud olulise osa eestlasi piir taha Lätist soodsama aktsiisimääraga alkoholi ostma. Alkoralli Valga piiri ääres oleva Alko 1000 kaupluse juures.
Alkoholi aktsiisitõus on viinud olulise osa eestlasi piir taha Lätist soodsama aktsiisimääraga alkoholi ostma. Alkoralli Valga piiri ääres oleva Alko 1000 kaupluse juures. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti maksu- ja tolliamet tahab paigaldada kümmekonnale seni veel katmata piiriületuskohale numbrituvastuskaamerad ning taotleb seadusemuudatust, mis lubaks teha Lätist toodud alkoholi ebaseaduslike edasimüüjate paljastamiseks pimeoste.

Olgu kohe öeldud, et tegu ei ole maksuameti sõjakuulutusega Eesti inimestele, kellel seadus lubab praegu enda tarbeks Lätist üle piiri tuua korraga 10 liitrit kanget ja 110 liitrit lahjat alkoholi.

Kaameraga süsteem tuvastab autonumbri

Küll aga tahab amet olla valmis olukorraks, kus hinnaerinevuse kasvades hakkavad Eestisse tekkima odava Läti alkoholi edasimüügi võrgustikud.

Märgid näitavad, et põhjust muret tunda on. Selle suve nn Läti alkoralli rekordrikkumine avastati eelmisel nädalal, kui tolliametnikud pidasid Eestis kinni kaubiku, mille juht oli võtnud Lätist peale poolteist tonni õlut kavatsusega toimetada see Soome. Tõenäoliselt oli tema eesmärk alkohol edasi müüa, sest õlle poehind on Soomes Lätiga võrreldes üle kahe korra suurem.

«Tal oli juba olnud mitu edukat sõitu Iklast üle piiri ja siit edasi Soome. Me saime talle jälile just tänu numbrituvastussüsteemile,» ütles maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhataja Urmas Koidu. «Alati, kui uued tegijad tulevad, siis ametnikud vaatavad, mis nende käikude taga võib olla.»

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles